Tadić: Budućnost Srbije jedino u EU

Izvor: B92, 11.Dec.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Budućnost Srbije jedino u EU

Beograd -- Predsednik Boris Tadić da je budućnost Srbije isključivo u EU, i da se jedino tu može rešiti pitanje Kosova što je jedan od najvažnijh nacionalnih interesa.

Tadić je u gotovo pedesetominutnom govoru članovima Glavnog odbora svoje stranke koji zaseda u Sava centru, istakao je da je "koračanje ka Evropskoj uniji" glavni strateški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravac Srbije.

"I kada su u pitanju ekonomska budućnost, i nauka i obrazovanje, i Kosovo, u svim domenima, nemoguće je zamisliti da Srbija bude uspešna bez koračanja ka EU", izjavio je Tadić.

On je takođe naglasio da je nemoguće zamisliti da Srbija bude uspešna bez članstva u Evropskoj uniji i zato to ostaje glavni strateški pravac.

"Svaka odgovorna politika u Srbiji danas je sposobna da razume šta su prioriteti bez kojih nema napretka i budućnosti. Ekonomija je strateško pitanje današnjice. Danas nema nijedne zemlje koja može sama da funkcioniše i zato svaka politička odluka mora da uzme u obzir da je svet medjusobno zavisan", rekao je Tadić i upozorio da Srbija mora izbeći bilo koju meru koja je vodi u "zaostajanje, političku nestabilnost i nemire".

Tadić kaže da Srbija nikada nije dobila tako pozitivne ocene za sve sto je urađeno u procesu pridridruživanju EU. On je podsetio da je 25 članica Unije smatralo da je Srbija dubinom reformi koje je sprovela zaslužila status kandidata i početak pregovora.

Srbija, rekao je, status nije dobila "iz jednog jedinog razloga", a to je što još nema rešenja za pitanje regionalnog predstavljanja Kosova i Metohije. Tadić se zahvalio potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću na visoko moralnom činu ostavke nakon odluke EU da odloži davanje statusa kandidata Srbiji.

Đelićev stav je, kako je ocenio, dokaz da je stranka spremna da se menja, rekao je Tadić i podvukao da očekuje će ta politika dobiti podršku građana.

"I EU i Kosovo"

Predsednik Demokratske stranke kaže da politika "i Evropska unija i Kosovo" nije rigidna, te da bi odustajanje od bilo kojeg njenog pola bilo naivno ili opasno.

"Naivna je politika u kojoj se predlaže odustajanje od legitimnih interesa države, ali je ona koja pitanje Kosova stavlja iznad života ljudi - opasna", ukazao je Tadić.

On je takođe naglasio da one koji predlažu zamrzavanje konflikta treba pitati uz čiju pomoć će se rešiti taj konflikt, a one koje predlažu preokret - kako će objasniti Srbima na Kosovu da gube prava koja već imaju, ukoliko se prihvati Ahtisarijev plan.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna pobednička politika i politika "i EU i Kosovo".

"Mi znamo da napravimo balans, ali bez podrške drugih zemalja ne može se rešiti taj problem", rekao je Tadić i dodao da Srbija hoće da nađe rešenje u dijalogu sa "sagovornicima iz Vašingtona, Moskve, Brisela i Pekinga, ali i albanskim sagovornicima".

Srbija, rekao je, ima predlog za rešenje kosovskog problema, a to je uvažavanje dve realnosti - srpske i albanske. Demokratska stranka je uvek tražila rešenja za sve probleme, pa i za pitanje Kosova i Metohije, rekao je Tadić i podsetio da je i ubijeni premijer Zoran Đinđić neposredno pred atentat izašao sa predlogom za podelu Pokrajine, koji danas velike zemlje odbacuju.

Ekonomsko pitanje je najveći problem, ne kosovsko, pošto se sa njim rešavaju i sva ostala pitanja, kaže Tadić, i dodaje da je ključno pitanje Srbije ekonomija, te da se mora izbeći svaki potez koji zemlju vodi u zaostajanje, političku nestabilnost i nemire.

"Sa snažnim ekonomskim rešavanjem probema rešava se i kosovsko pitanje, a samo rešavanje kosovskog ne može obezbediti rešavanje ekonomskog problema u zemlji", rekao je lider DS.

"Promene ne donose političke kukavice"

Predsednik DS Boris Tadić kaže da samo politika promena, kakvu vodi DS, a ne "politički kukavičluk", može doneti poverenje i glasove na izborima.

"Samo vesnici promena mogu da donesu glasove. Promene ne donose političke kukavice, ni oni koji ne smeju da se izjasne o barikadama i Rezoluciji 1244", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora te stranke u beogradskom Sava centru.

Promene, kako je istakao, mogu da donesu samo oni koji su spremni i na odluke koje u tom trenutku nemaju podršku građana.

Tadić je kazao da je to misija i vrednost DS u kojoj "ne postoji niko ko nije rizikovao svojim životom, a jedan od njih bio je i pokojni premijer Zoran Đinđić".

On je rekao da procesi kriminalizacije potiču iz 1990-ih godina, a da su najveće afere bile u vreme vlade Vojislava Koštunice, navodeći aferu VAC, Kolubaru.

"Moramo da koračamo napred i u situaciji teške ekonomske krize i problema nasledjenih iz prošlosti", istakao je Tadić navodeći da svi koji obećavaju investicije, blagostanje i berićet, obmanjuju javnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.