Tadić: Bez nametanja rešenja za BiH

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bez nametanja rešenja za BiH

Kragujevac -- Predsednik Srbije Boris Tadić poručio da se protivi bilo kakvom nametanju rešenja u BiH i najavi suspenzije pojedinih političara zbog referenduma.

On je, takođe, spekulacije da bi neki političari mogli biti isključeni iz političkog života zbog refrenduma u RS ocenio kao opasne.

"Rešenje nije nametanje odluka niti isključivanje nekog od na izborima izabranih iz političkog procesa. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Te ideje da će doći do suspenzije predstavnika pojedinih naroda i entiteta su opasne i Srbija im se protivi", rekao je u Kragujevcu.

Rešenje najnovije političke krize u BiH može, prema rečima Tadića, biti pronađeno samo kompromisom, i to, kako je objasnio, važi i za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH i za međunarodne predstavnike i za hrvatske političare u BiH.

"Prošlo je vreme folklornog patriotzma i nacionalnih politika koje ne sagledavaju koje su konsekvence određenih političkih činova. Baš u ime nacionalne i regionalne politike protivim se podeli BiH, ali se borim i za status srpskog naroda u BiH", objasnio je Tadić novinarima u Kragujevcu.

On je istakao da, i pored neprijatnih asocijacija koje u BiH izaziva sama reč "referendum", najavljeno izjašnjavanje građana Republike Srpske o Sudu i Tužilaštvu BiH nema nikakve veze sa teritorijalnom celovitošću te zemlje.

"Prva i najvažnija stvar je očuvanje integriteta BiH i to nije samo politika uslovljena našim interesima na Kosovu, već je i pretpostavka mira. Očuvanje integriteta susednih zemalja je pretpostavka mira i zato se protivim svakoj ideji podele BiH", poručio je Tadić.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.