Tadić: Bez bajkovitih rešenja

Izvor: RTS, 01.Feb.2012, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bez bajkovitih rešenja

Danas tragamo za realnim rešenjima, ne obećavamo stotine hiljada radnih mesta, već se borimo za očuvanje postojećih, rekao predsednik Srbije Boris Tadić u Inđiji gde je položen kamen temeljac za fabriku "Grundfos".

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku "Grundfos" u Inđiji, da ne obećava bajkovita rešenja u susret novom talasu ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krize, ali da primer Inđije pokazuje da i u najtežim vremenima ima povoda za optimizam.

"Danas tragamo za realističnim rešenjima, ne obećavamo kao nekad stotine hiljada radnih mesta, već se borimo za očuvanje postojećih", rekao je Tadić i dodao da odluka danskog "Grundfosa" da otvori novu fabriku i proširi poslovanje u Srbiji pobuđuje realistični optimizam.

Danska je, prema Tadićevim rečima, država sa kojom je Srbija imala oseku u spoljnopolitičkim odnosima, ali je nužno da se to promeni kako bi se, osim investicija, privukla i iskustva u oblasti inovacija i energetike.

"Danska je zemlja sa kojom smo imali različita iskustva: jedno nedavno, u rukometu, nije najpovoljnije, ali ovo danas ovde je vrlo povoljno, jer želimo danske investicije i u drugim oblastima", rekao je Tadić.

Kako je istakao, Srbija će morati da u svoju privredu ubrizga faktor inovativnosti kako bi osigurala konkurentnost, ali inovativnost je neophodna i u politici.

Inđija je opština koja pokazuje inovativnost, konstatovao je Tadić i čestitao predsedniku opštine Goranu Ješiću na smanjenju nezaposlenosti i rešavanju problema na nekonvencionalan način.

"Uloga uprave je da pokaže kako nešto može, a ne zašto nešto ne može da se reši, i Inđija je takva opština", rekao je Tadić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da Vlada Srbije nastoji da ubedi investitore da ulažu u Srbiji i da se bori da zadrži one koji su već došli u našu zemlju, ali i da preduzima teške odluke kao što je bio slučaj sa smederevskom železarom.

Ćirić je i izrazio zadovoljstvo što baš u vreme krize u Srbiji ulaže jedna tako velika svetska kompanija kao što je "Grundfos".

Rekao je i da se krajem decembra očekuje završetak prve faze izgradnje fabrike u Inđiji, u kojoj će biti zaposleno 300 radnika i dodao da očekuje početak gradnje druge i treće faze.

Ćirić je rekao da će najveći deo proizvodnje "Grundfosa" iz Srbije biti namenjen izvozu i ukazao na prednosti sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa mnogim zemljama, što je pozitivan znak za strane investitore da dođu u našu zemlju.

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić rekao je da je u proteklih 10 godina u Vojvodinu došlo 6,7 milijardi evra stranih investicija i da je zaposleno 63.000 ljudi, a da je najveći bum doživeo Srem.

Pajtić je rekao da je dolazak "Grundfosa" u Inđiju snažno ohrabrenje u vreme krize i da je ovakav pogon u Inđiji poziv i drugim investitorima sa dođu u Srbiju.

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić rekao je da su tri i po godine trajali pregovori sa tom kompanijom i da je veliku ulogu za dolazak "Grundfosa" odigrala SIEPA i VIP fond.

Ambasadorka Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen rekla je da je današnja investicija priznanje da je Srbija kao zemlja atraktivna za strane investicije, ali i priznanje da je napravila veliki napredak ka evropskim integracijama.

Ona je izrazila nadu da će u martu Srbiji biti dodeljen status kandidata za članstvo u EU i očekivanje da će investicija "Grundfosa" ohrabriti i druge investitore iz Danske da dođu u Srbiju.

Generalni direktor "Grundfosa" za Srbiju Džim Fort Nilsen rekao je da mu je danas čast što se postavlja kamen temeljac za fabriku u Srbiji i podsetio da je ta kompanija došla u aprilu 2009. i da je do sada proizvela 4.500 pumpi.

Kompanija "Grundfos" je za novu fabriku, u kojoj će biti otvoreno 350 novih radnih mesta, dobila šest miliona evra preko Programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, koji administrira Agencija za promociju ulaganja i podsticanje izvoza SIEPA.

Celokupna investicija kompanije "Grundfos" u novi proizvodni pogon koji će proizvoditi razne tipove cirkularnih pumpi za grejne i sanitarne sisteme iznosi 50,8 miliona evra, a završetak izgradnje pogona planiran je za kraj 2012. godine.

Danski "Grundfos", koji je u Srbiji prisutan od 2009. godine, jedan je od vodećih svetskih proizvođača cirkularnih pumpi, a bavi se i proizvodnjom klima uređaja kao i drugih centrifugalnih pumpi za industriju, snabdevanje vodom, kanalizaciju i doziranje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Srbiji treba inovativnost

Izvor: Mondo, 01.Feb.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas, na ceremoniji polaganja kamena temeljca fabrike "Grundfos" u Inđiji, da ne obećava bajkovita rešenja u susret novom talasu ekonomske krize, ali da primer Inđije pokazuje da i ima povoda za optimizam.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.