TADIĆ: TREBA NAM INOVATIVNOST, A NE BAJKOVITA REŠENJA

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: TREBA NAM INOVATIVNOST, A NE BAJKOVITA REŠENJA

INĐIJA - Predsednik Srbije Boris Tadić danas je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca fabrike "Grundfos" u Inđiji, poručio da uoči novog talasa ekonomske krize ne obećava bajkovita rešenja, ali da primer Inđije pokazuje da i u najtežim vremenima ima povoda za optimizam.

INĐIJA - Predsednik Srbije Boris Tadić danas je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca fabrike "Grundfos" >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Inđiji, poručio da uoči novog talasa ekonomske krize ne obećava bajkovita rešenja, ali da primer Inđije pokazuje da i u najtežim vremenima ima povoda za optimizam.

"Danas tragamo za realističnim rešenjima, ne obećavamo kao nekad stotine hiljada radnih mesta, već se borimo za očuvanje postojećih", rekao je Tadić, i dodao da odluka danskog "Grundfosa" da otvori novu fabriku i proširi poslovanje u Srbiji pobuđuje realistični optimizam.

Danska je, prema Tadićevim rečima, država sa kojom je Srbija imala oseku u spoljnopolitičkim odnosima, ali je nužno da se to promeni kako bi se, osim investicija, privukla i iskustva u oblasti inovacija i energetike.

"Danska je zemlja sa kojom smo imali različita iskustva: jedno nedavno nije najpovoljnije, u rukometu, ali ovo danas je vrlo povoljno jer želimo danske investicije i u drugim oblastima", kazao je Tadić.

Kako je istakao, Srbija će morati da u svoju privredu ubrizga faktor inovativnosti kako bi osigurala konkurentnost, ali inovativnost je neophodna i u politici.

Inđija je opština koja pokazuje inovativnost, konstatovao je Tadić i čestitao predsedniku opštine Goranu Ješiću na smanjenju nezaposlenosti i rešavanju problema na nekonvencionalan način.

"Uloga uprave je da pokaže kako nešto može, a ne zašto nešto ne može da se reši, i Inđija je takva opština", rekao je Tadić.

Kompanija "Grundfos" je za novu fabriku, u kojoj će biti otvoreno 350 novih radnih mesta, dobila šest miliona evra preko Programa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, koji administrira Agencija za promociju ulaganja i podsticanje izvoza SIEPA.

Celokupna investicija kompanije "Grundfos" u novi proizvodni pogon koji će proizvoditi razne tipove cirkularnih pumpi za grejne i sanitarne sisteme, iznosi 50,8 miliona evra, a završetak izgradnje pogona planiran je krajem 2012.godine.

Danski "Grundfos", koji je u Srbiji prisutan od 2009. godine, jedan je od vodećih svetskih proizvođača cirkularnih pumpi, a bavi se i proizvodnjom klima uređaja kao i drugih centrifugalnih pumpi za industriju, snabdevanje vodom, kanalizaciju i doziranje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.