TADIĆ STIGAO U SARAJEVO, DOČEKAN UZ NAJVEĆE POČASTI

Izvor: Kurir, 06.Jul.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ STIGAO U SARAJEVO, DOČEKAN UZ NAJVEĆE POČASTI

SARAJEVO - Predsednik Srbije Boris Tadić stigao u zvaničnu posetu BiH,

SARAJEVO  - Predsednik Srbije Boris Tadić stigao u zvaničnu posetu BiH, javalja B92.

Tadića je na aerodrom u Sarajevu sleteo oko 10 časova, a dočekao ga je šef diplomatije BiH Sven Alkalaj, sa delegacijom i uz počasnu gardu. Dobrodošlicu Tadiću poželeli su i srpski ambasador u BiH Ninoslav Stojadinović i ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << BiH u Srbiji Boris Arnaut  te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Predsednik Srbije Boris Tadić na početku posete sastaće se sa članovima Predsednistva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, koji su ga dočekali  ispred zgrade Konaka, uz najviše državničke i vojne počasti - intoniranje himni dve države i smotru garde.

Posle tet a tet susreta Tadića i članova Predsedništva uslediće sastanak državnih delegacija BiH i Srbije, a nakon toga očekuje se da se predsednik Srbije i predsedavajući Predsedništva obrate novinarima.

Tadić će se kasnije tokom dana sastati i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa generalnim sekretarom Regionalnog saveta za saradnju Hidom Biščevićem.

U popodnevnim satima predsednik Srbije prošetaće se Baščaršijom, a uveče će mu biti uručen orden Evropskog pokreta BiH.

U Sarajevu očekuju "iskren i prijateljski razgovor" i "pomak" u svim otvorenim pitanjima.

Tadić će se sastati i sa  predstavnicima Parlamenta.

Glavna tema - evropske integracije

Prva zvanična poseta Sarajevu među političkim liderima u Federaciji ocenjuje se pozitivnim i dobrodošlim činom, dok su u RS suzdržani. Javnost u tom entitetu zbog hapšenja Ratka Mladića izuzetno je negativno raspoložena prema predsedniku Srbije.

Inače, glavne teme razgovora u Sarajevu, Tadićevom rodnom gradu, su evropske integracije, jačanje poverenja i saradnja u regionu, a nesumnjivo će biti razgovora i o pitanjima hapšenja, kakva su bila u slučajevima Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i Božidara Vučurevića.

Bosanskohercegovački mediji naglašavaju da je reč o prvoj službenoj poseti Tadića BiH, što politički lideri u Sarajevu smatraju vrlo pozitivnim pomakom u odnosu Srbije prema toj državi.

Takvo raspoloženje najbolje se ogleda u izjavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da pozdravlja dolazak Tadića u Sarajevo jer, kako kaže, nije dobro da Srbija aktivno sarađuje samo s jednim entitetom.

"Treba da dođe Boris Tadić u Sarajevo i dobro je došao. Otvoriće se razne teme. Mi imamo najveću robnu razmenu sa Srbijom, u BiH živi preko milion Srba, u SRbiji je preko 300.000 Bošnjaka. Imamo sve razloge da popravimo odnose,a ne možemo ih popraviti ako ne razgovaramo", poručio je Izetbegović.

U Srpskoj bez komentara

S druge strane, poseta Tadića Sarajevu očekuje se u Republici Srpskoj suzdržano i bez komentara. Hapšenje Ratka Mladića ozbiljno je narušilo poverenje javnosti u Republici Srpskoj u Srbiju, a predsednik Tadić obeležen je kao najodgovornija ličnost za taj čin, koji u tom entitetu smatraju izdajom.

Pored toga, pojedini krugovi, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u samoj Srbiji, smatraju da se Tadić isuviše često izvinjava za sve što se dešavalo tokom rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Međutim, novoimenovani ambasador Srbije u Sarajevu Ninoslav Stojadinović je u izjavi za televiziju BiH poručio da predsednik Tadić stalnim dijalogom sa zemljama bivše Jugoslavije i iniciranjem razgovora predvodi proces pomirenja.

"On se izvinjava na jedan primeren način, ali u isto vreme i razgovara sa zvaničnicima susednih zemalja. Ovo su veliki koraci koje vrše Tadić i neki drugi zvaničnici u regionu", kazao je Stojadinović.

Akreditovano 60 novinara iz 40 medijskih kuća

Obezbeđenje mesta kretanja i boravka predsednika Srbije Borisa Tadića vrši Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH, te druge policijske agencije i Ministartvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Iz Direkcije je istaknuto da nije bilo nikakvih pretnji niti "ozbiljnih namera" u vezi sa Tadićevim boravkom u Sarajevu, a procenu ugroženosti uradila je ekipa Direkcije za koordinaciju policijskih tela, na osnovu procena svih policijskih agencija u BiH.

Tadićevu posete Sarajevu najavilo je Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Poseta predsednika Srbije izazvala je veliko interesovanje medija, tako da se akreditovalo više od 60 novinara iz oko 40 medijskih kuća iz BiH i Srbije, te iz šireg regiona.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.