TADIĆ: SLUČAJ VUČUREVIĆ - PRIMER FUNKCIONISANJA PRAVNE DRŽAVE

Izvor: Kurir, 06.Apr.2011, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: SLUČAJ VUČUREVIĆ - PRIMER FUNKCIONISANJA PRAVNE DRŽAVE

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića na granici između BiH i Srbije "čist primer funkcionisanja pravne države".

"Funkcionisanje pravne države nam je, izgleda, neobično i kao da nas uvek iznova iznenadi. A ono podrazumeva da se procesuiraju svi slučajevi za koje postoji osnov, a ne procesuiraju oni za koji nema dokaza ili postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << greška u optužnici ili proceduri. Mi smo zemlja koja poštuje međunarodni pravni poredak. Gospodin Vučurević je strani državljanin, uhapšen na granici po poternici, i to je čist primer funkcionisanja pravne države", rekao je Tadić u intervjuu za sutrašnje izdanje Novosti.

Na konstataciju da javnost prilično loše reaguje na činjenicu da se ljudi sa poternica koje mi potražujemo olako puštaju na slobodu (od Ganića, Purde, do Divjaka), dok Srbe izručuju i sudi im se u drugim državama, Tadić je rekao da je u svim tim slučajevima funkcionisala pravna država.

"Tako je bilo i u svim slučajevima koje ste pomenuli. Za sve moraju postojati dokazi kako bi sud doneo valjanu presudu. U suprotnom imali bismo diskreciono pravo da se svima sudi bez dokaza, po sistemu "ko jači taj tlači"", dodao je.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.