TADIĆ SA EMIROM KUVAJTA, MINISTRI POTPISALI SPORAZUME

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ SA EMIROM KUVAJTA, MINISTRI POTPISALI SPORAZUME

KUVAJT - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Kuvajtu sa šefom te države, emirom Sabah Al Ahmed Al Džaber Al-Sabahom, predsednikom Vlade Naser Al-Mohamed Al-Ahmad Al-Sabahom i sa predsednikom Nacionalne skupštine Džasim Al-Kharafijem.

"Dobrodošli u Kuvajt", srdačno je emir pozdravio predsednika Srbije u velelepnoj palati koja oslikava bogatstvo ove male arapske države, koja raspolaže jednom desetinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << celokupnih svetskih rezervi nafte, ima bruto domaći proizvod od 138,6 milijardi dolara i prihod po glavi stanovnika od 55.300 dolara.

Tadić je emiru zahvalio na doslednoj politici Kuvajta kad je reč o Kosovu i Metohiji, pošto ta zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

U centru pažnje Tadićevih dvodnevnih susreta u Kuvajtu je poboljšanje ekonomske saradnje, koja zaostaje za odličnim političkim odnosima, a karakteriše je skromna robna razmena koja je lane iznosila samo 1,3 miliona dolara.

Posle susreta delegacija Srbije i Kuvajta, u emirovoj palati potpisana su i četiri međudržavna sporazuma, među kojima je posebno zanimljiv Memorandum o razumevanju u oblasti odbrane.

Taj dokument je sa kuvajtskim kolegom potpisao ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je ranije najavio da će to biti "novi korak" ka konačom dobijanju posla remonta 149 tenkova M-84, koje je početkom devedesetih Kuvajt kupio od SFRJ.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potpisao je trgovinski sporazum, a potpis na sporazume o vazdušnom saobraćaju i o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše stavio je Vuk Jeremić.

Tadić će u ponedeljak učestvovati na Biznis forumu privrednika dve zemlje, što će biti prilika da se sagledaju mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje i investicija.

Kuvajt je, sudeći po dosadašnjim susretima zvaničnika i privrednika dve zemlje, zainteresovan za investiranje u oblasti putne i železničke infrastrukture u Srbiji, a posebno u izgradnju druge faze železničke stanice Prokop u Beogradu i autoputeva u Srbiji.

Kuvajt takođe očekuje od kompanija iz Srbije da učestvuju u različitim projektima koji će u naredne četiri godine biti realizovani u Kuvajtu u okviru plana za razvoj te zemlje.

Srbija je zainteresovana da proširi obim razmene sa Kuvajtom posebno kada je reč o poljoprivrednim, prehrambenim proizvodima, odeći, obući, automobilima i drvnoj građi, a ideja je i da naši lekari i medicinsko osoblje budu prisutni u toj zemlji.

Interes za proširenje saradnje postoji i u oblasti turizma, a Srbija posebno namerava da se vrati na građevinsko tržište Kuvajta, imajući u vidu da su se naše građevinske firme svojevremeno odlično kotirale u toj zemlji.

Preduzeća iz Srbije su, naime, sagradila vodeće privredne objekte kao što su luke Doha i Failaka, postavljanje lukobrana Salmija sa jahting klubom, vodotornjeve visine 187 metara kapaciteta 9. 000 kubika koji su postali simbol Kuvajta, avio-baze, beduinska naselja, ministarski kompleks vredan 172 miliona dolara, a radili smo i na podzemnim spremištima za vodu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.