TADIĆ: POKLANJAM SE ŽRTVAMA, MISLIM NA BUDUĆNOST DECE

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: POKLANJAM SE ŽRTVAMA, MISLIM NA BUDUĆNOST DECE

OVČARA - Predsednik Srbije Boris Tadić izvinio se danas na Ovčari kod Vukovara porodicama svih nevino stradalih žrtava na tom poljoprivrednom dobru 1991. godine.

"Došao sam da se poklonim žrtvama, uputim reči izvinjenja i iskažem žaljenje. Da stvorimo mogućnost da Srbi i Hrvati i Srbija i Hrvatska mogu da grade bolju budućnost", rekao je Tadić na spomen-obeležju Ovčara kod Vukovara, nakon polaganja venaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"Poklanjajući se žrtvama, mislimo na budućnost naše dece i na budućnost dece koja će se tek roditi", istakao je Tadić.

On je ocenio da se priznanjem zločina, izvinjenjem i žaljenjem stvaraju mogućnosti za oproštaj i pomirenje.

"Kada se naši narodi pomire, otvara se nova budućnost. A sve što se desilo između Srba i Hrvata u 20. veku treba da bude sklopljeno u knjigu prošlosti", istakao je Tadić.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je Ovčara mesto bola i stradanja ljudi koji su bili žrtve bezumne politike.

"Obećavamo da ni jedan zločin neće ostati nekažnjen jer smo svesni odgovornosti za budućnost naših naroda i država", rekao je Josipović na Ovčari.

Hrvatski predsednik je izrazio nadu da će današnja poseta predsednika Srbije biti podsticajna za pronalaženje nestalih osoba.

Tadić i Jospivić su se založili za izgradnju dobrosusedskih odnosa i za izgradnju politike koja će biti potpuno suprotna onoj koja je vođena 1990-ih godina.

Dok su Tadić i Josipović polagali vence na spomen-obeležje za oko 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila, i držali govore, tridesetak predstavnika porodica žrtava je okrenulo leđa predsednicima iz protesta.

Predstavnici porodica žrtava koji su se okupili na Ovčari pred dolazak Tadića i Josipovića, istakli su da njihov dolazak na Ovčaru doživljavaju kao nasilje i da se porodice žrtava ne mogu smiriti sve dok ne budu znali za grobove svih nestalih.

Tadić i Josipović će tokom dana posetiti i Paulin Dvor kod Osijeka gde je u decembru 1991. ubijeno 18 srpskih i jedan civil mađarske nacionalnosti.

FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI OVDE

Susret Tadić - Kosor

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se u Županijskom domu u Vukovaru sa predsednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor.

Posle njihovog susreta u četiri oka, Tadiću i Kosorovoj će se pridružiti predsednik Josipović i predstavnici hrvatskih udruženja žrtava rata.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati predstavnici Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih osoba Hrvatske, Udruženja "Vukovarske majke" i upravnica vukovarske bolnice Vesna Bosanac, koja je tu funkciju obavljala i u vreme opsade Vukovara.

Tadić, Josipović i Kosorova će se zatim, takođe u Županijskom domu, sastati sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Došao sam da se poklonim žrtvama i uputim reči izvinjenja

Izvor: Beta Video, 04.Nov.2010

OVČARA - Predsednik Srbije Boris Tadić: Došao sam da se poklonim žrtvama i uputim reči izvinjenja (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.