TADIĆ I JOSIPOVIĆ O NESTALIM I POMIRENJU

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ I JOSIPOVIĆ O NESTALIM I POMIRENJU

VUKOVAR - Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović založili su se u Vukovaru za rešavanje sudbine nestalih tokom sukoba 90-ih i ocenili da još mnogo treba uraditi na pomirenju dve države

VUKOVAR - Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović založili su se u Vukovaru za rešavanje sudbine nestalih tokom sukoba 90-ih i ocenili da još mnogo treba uraditi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pomirenju dve države.

Posle sastanka sa predstavnicima hrvatskih udruženja žrtava rata, Tadić je rekao da Josipović i on, kao predsednici, imaju dužnost i obavezu da se proces sukoba preokrene u proces pomirenja.

Za to je, naglasio je predsednik Srbije, potrebno da se otkrije potpuna istina o ratnim sukobima i da niko ne ostane nekažnjen.

Tadić je dodao da je s predstavnicima Srbije zaduženim za pitanja nestalih danas u Vukovar doneo dokumentaciju o nestalima iz vukovarske bolnice 1991. i naveo da će Srbija nastaviti da traga za tim dokumentima.

Josipović je posle razgovora u kojem je učestvovala i premijerka Jadranka Kosor rekao da se razgovaralo o možda najbolnijim temama u odnosima Srbije i Hrvatske i da posle potresnih priča "niko nije izašao ravnodušan".

Hrvatski predsednik kazao je da postoji nesumnjiva volja Srbije i Hrvatske da se traga za nestalima i da se utvrdi sudbina nestalih bez obzira na nacionalnost jer "srce svake majke plače podjednako".

Odgovarajući na pitanja novinara Tadić i Josipović su rekli da ih na današnji čin odavanja pošte žrtvama rata na Ovčari i u Paulin Dvoru nije naterao niko, ni iz Brisela ni iz Vašingtona.

Na pitanje da li je odavanjem pošte žrtvama u Paulin Dvoru umanjen značaj Vukovara kao simbola Domovinskog rata, Josipović je odgovorio odrično.

Tadić je rekao da do pomirenja nikada ne bi moglo da dođe da se prebrojavaju žrtve. On je dodao da "svako ko poredi zločine i žrtve duboko greši" jer "to nije stvar matematike, već etike".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.