TADIĆ I DODIK OTVORILI NOVI MOST KOD SREMSKE RAČE (VIDEO)

Izvor: Kurir, 06.Sep.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ I DODIK OTVORILI NOVI MOST KOD SREMSKE RAČE (VIDEO)

SREMSKA RAČA - Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas su otvorili novi most na Savi, kod Sremske Rače.

"Ovaj trenutak je simboličan i značajan jer predstavlja krunu napora premijera Dodika i mene da se materijalizuje ugovor o specijalnim vezama (Srbije i RS)", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, stari železnički most koji se nalazi pored danas otvorenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mosta, morao je da se prelazi uz veliku pažnju zbog stanja u kojem se nalazi.

Tadić je naveo da se u Srbiji sada mnogo gradi, odnosno da je početo mnogo infrastrukturnih radova.

"Na ovaj način Srbija se vraća među one zemlje EU koje grade mostove. Ovo je most koji otvara perspektive ljudima na obe strane". Svi oni koji iskreno pogledaju Srbiju videće da je ona zemlja u kojoj se gradi najviše mostova i puteva. To je zato što decenijama nije ništa rađeno i sada mi moramo to da ispravimo. Ne žalimo se, ali moramo ispraviti ono što naši prethodnici nisu uradili", rekao je predsednik Srbije.

Milorad Dodik je naveo da je, pored ovog projekta, u planu još zajedničkih infrastrukturnih radova.

"Ovo je još jedan uspešan projekat u naporu da se poboljša standard i komunikacija ljudi na obe strane reke. Ovakvi projekti koje gradimo i ostavljamo najbolje govore o našim vezama. Danas ne moramo da objašnjavamo šta su specijalne veze", rekao je premijer RS.

On je dodao da je za stanovnike RS od najvećeg značaj da Srbija bude što jača.

Ministar saobraćaja RS Nedeljko Čubrilović naveo je da je most investicija Srbije.

"Ovo je jedinstvena prilika gde na granici jedna zemlja finansira ceo most. Mostovi služe da spajaju ljude, ali i za podršku razvoju privrede, što očekujem da će se i desiti", rekao je Čubrilović. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da most ima privredni i infrastrukturni značaj, ali i da znači ljubav i nadu - ljubav prema stanovnicima RS, a nadu da njime više nikada neće ići izbegličke kolone.

Pajtić je premijeru RS poklonio maketu mosta. Tadić je nakon otvaranja mosta otišao u rodno selo svoje majke, Brodac, u RS. Radovi na mostu počeli su 2007. godine, a ukupna vrednost je 13 miliona evra koje su obezbedili Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, Putevi Srbije i Ministarstvo za saobraćaj i veze.

Milion evra je uložila RS kako bi se izgradio prilazni put mostu, sa strane tog entiteta BiH. Most je dug 440 metara i širok 11 metara, i ima dve kolovozne i jednu pešačku traku. Od početka 2010. godine stari most je prešlo 240.000 putničkih vozila, 47.000 kamiona i 16.500 autobusa.

Procenjuje se da vikendom granicu pređe i do 10.000 putnika.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.