Svetski mediji o sastanku u Sarajevu

Izvor: Blic, 29.Maj.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji o sastanku u Sarajevu

Proširenje Evropske unije nije izazvalo svetsku finansijsku krizu i zbog toga ne sme biti zaustavljeno, prenele su svetske agencije jednu od glavnih poruka lidera Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa današnjeg sastanka Igmanske inicijative u Sarajevu.

Agencija Rojters je u prvi plan istakla izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da je svestan da se u EU oseća zamor od proširenja zbog svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansijske krize, ali da bi bila ogromna i nepopravljiva šteta ako bi proces širenja Unije na zapadni Balkan bio zaustavljen.

"To bi ostavilo tragične posledice po građane zapadnog Balkana. Posledice krize ne smeju da plate građani naših država", preneo je Rojters Tadićeve reči.

Britanska agencija je napomenula da je deklaracija potpisana uoči održavanja samita u Sarajevu, 2. juna, kada će ministri spoljnih poslova Unije i drugi zvaničnici međunarodne zajednice razgovarati o budućnosti zapadnog Balkana.

Agencija AP navela je da su se predsednici Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore složili da njihov strateški interes predstavlja članstvo u EU i da će, uprkos tome što se nalaze na različitim stupnjevima u tom procesu, jedna drugu podsticati na putu evropskih integracija.

AP napominje i da su lideri zemalja zapadnog Balkana izrazili zabrinutost zbog "očiglednog zamora od proširenja" izazvanog trenutnom finansijskom krizom u Evropskoj uniji.

Američka agencija navodi i da su predsednici pozvali lidere EU da na predstojećem samitu u Sarajevu sledeće nedelje, potvrde spremnost da prihvate balkanske zemlje kao svoje članice.

Italijanska agencija ANSA navela je, u izveštaju o sastanku u Sarajevu, da glavni cilj Igmanske inicijative predstavlja pomirenje i unapređenje saradnje među balkanskim zemljama.

ANSA je istakla i da deklaracija koju su lideri četiri zemlje potpisali na kraju sastanka potvrđuje zajedničku želju da se približe EU i poboljšaju opštu atmosferu među zemljama u regionu.

Agencija je podsetila i da Igmanska inicijativa, osnovana 2000. godine, okuplja 140 nevladinih organizacija iz tri zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma - Srbije, BiH i Hrvatske - kao i da joj se posle odvajanja od zajednice sa Srbijom 2006, priključila i Crna Gora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.