Sukobi Zagreba i Beograda su prošlost

Izvor: Blic, 03.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi Zagreba i Beograda su prošlost

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kaže za „Blic” da je srećan što su predsednik Boris Tadić i njegov hrvatski kolega Ivo Josipović prihvatili inicijativu da sutra posete Vukovar. Sabo ocenjuje da je ta poseta od izuzetne važnosti za ovaj hrvatski grad, kao i da će generalno doprineti poboljšanju odnosa između Hrvatske i Srbije.

I Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, smatra da predstojeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poseta dvojice predsednika stratištima Hrvata i Srba, u Vukovaru i Paulin Dvoru, spada u rang velikih i značajnih poteza koji bi trebalo da pomognu građanima obe države da prevladaju prošlost stradanja.

- Ovo spada u rang velikih i značajnih poteza predsednika Tadića i predsednika Josipovića, koji bi trebalo da pomognu građanima Hrvatske i Srbije da prevladaju nedavnu prošlost stradanja, da se suoče s njom i da otvore dijalog o njoj, da nemaju osećaj da drugi tu prošlost ne znaju i ne priznaju - rekao je Pupovac.

- Poseta predsednika Tadića je, bez sumnje, dobrodošla. To je još jedan korak Tadića, ne samo na planu normalizacije i unapređenja odnosa između Hrvatske i Srbije nego celog regiona - kaže za „Blic” Slobodan Uzelac, potpredsednik Vlade Hrvatske. Uzelac ocenjuje da će većina građana Vukovara, bez obzira na nacionalnu pripadnost, nesumnjivo pozdraviti posetu Borisa Tadića, „te da će biti i onih koji su protiv, ali su takvi u manjini”. Po njegovom mišljenju, poseta predsednika Tadića doprineće rešavanju mnogih međudržavnih pitanja, kao što su pitanja nestalih u proteklom ratu, izbeglice, kao i definisanje granica koje bi, kako ocenjuje, mogle biti rešene bez posredovanja međunarodne zajednice. On kaže da bi poseta doprinela ekonomskoj saradnji koja je „potpuno neiskorišćena”, zajedničkom nastupu na tržištima, pre svega trećeg svet.

Gradonačelnik Vukovara kaže da je predsednik Tadić svojom posetom pokazao da je dostojan funkcije predsednika svoje zemlje. Taj potez je, kako ističe, pokazao da građani Hrvatske i Srbije imaju predsednike „koji su spremni da raščiste sa prošlošću i krenu u svetliju budućnost”. Samo kaže da se nada da će poseta predsednika Tadića biti iskorišćena na najbolji mogući način.

- Poznato je da su se Francuzi i Nemci dugo inatili, a onda su shvatili da je najveći napredak u tome da prestanu da se inate i zajedno krenu u osvajanje tržišta - poručuje Sabo. On kaže da mi je drago zbog toga što je lično inicijator svečanog otvaranja linije trajekta kojom će se premošćavati Dunav između Vukovara i Vajske, kojem treba da prisustvuju predsednici obe države.

Povodom dolaska predsednika Tadića u Vukovar, Udruženje zagrebačkih branilaca Vukovara je u otvorenom pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji zatražilo da se ne dozvoli „relativizovanje stradanja hrvatskog naroda” i da se „ne zaboravi preko 1.000 nestalih koji vape za pravdom”, jer je „jedina njihova krivica bila da su bili Hrvati”.

Mesić: Dobar potez Tadića

Pozdravljam Tadićev dolazak u Vukovar kao što sam pozdravio i njegov odlazak u Srebrenicu, rekao ja bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Na pitanje šta misli o Tadićevom dolasku u Vukovar, Mesić je rekao da službeni Beograd treba da napravi isto ono što je i Hrvatska napravila prema Bosni i Hercegovini.

- Mi smo rekli Hrvatima u BiH: vaša je domovina BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju politiku morate kreirati u BiH. Očekujem od službenog Beograda da kaže Srbima u BiH da je njihova domovina BiH, da im je glavni grad Sarajevo i da svoju politiku kreiraju u BiH - rekao je Mesić.

Na pitanje šta misli o Tadićevom dolasku u Paulin Dvor gde je pobijeno 19 srpskih civila, Mesić je rekao da se slaže da se dođe na svako mesto gde su pale nevine žrtve i da se tim žrtvama pokloni. „Ali uvek s porukom da se to više nikad ne sme desiti”, dodao je on.

Kosorova na dočeku

Predsednika Srbije Borisa Tadića u Vukovaru bi, pored prvog čoveka Hrvatske Ive Josipovića, mogla da dočeka i premijerka Jadranka Kosor, objavio je juče zagrebački dnevnik „Jutarnji list” . Kako saznaje taj list, uključivanje predsednice Vlade u Tadićevu i Josipovićevu posetu Vukovaru dogovoreno je juče ujutro na Pantovčaku na razgovorima između hrvatskog predsednika i premijerke. Kosorova će kao predsednica Vlade u četvrtak u Vukovaru prisustvovati susretu Tadića sa hrvatskim udruženjima porodica stradalih, zatočenih i nestalih, tvrdi list. Predsednik Srbije će u četvrtak sa Josipovićem posetiti Vukovar, gde će položiti venac na Ovačari. Dva predsednika će posetiti i mesto stradanja srpskih civila u Paulin Dvoru. List još navodi da će Tadić krajem meseca doći i u službenu posetu Zagrebu.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.