Sudbina nestalih  najteže otvoreno pitanje

Izvor: Politika, 25.Nov.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbina nestalih najteže otvoreno pitanje

Predsednici Tadić i Josipović založili se u Zagrebu za stambeno zbrinjavanje srpskih izbeglica organizovanjem međunarodne donatorske konferencije

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Hrvatska i Srbija će učiniti sve na rešavanju sudbine nestalih, istakli su u Zagrebu predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić i ocenili da je reč o civilizacijskom i humanom pitanju. Oni su naveli da su dve zemlje u poslednjih deset meseci rešile mnoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otvorena pitanja, a da je pitanje nestalih prioritet među onima koja još nisu rešena i založili se za stambeno zbrinjavanje srpskih izbeglica kroz međunarodni donatorski fond.

„Dogovorili smo se da podržimo otvaranje svih arhiva kako bi se rešio problem nestalih”, rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić doputovao je juče u dvodnevnu, prvu zvaničnu posetu Zagrebu. U srpskoj delegaciji su bili i ministri trgovine, prosvete i prostornog planiranja Slobodan Milosavljević, Žarko Obradović i Oliver Dulić i predsednik spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine Srbije Dragoljub Mićunović.

Predsednik Josipović dočekao ga je je nešto pre 11 časova ispred Ureda predsednika na Pantovčaku uz najviše državne počasti. Posle intoniranja himni Hrvatske i Srbije Tadić je izvršio smotru počasne gardijske jedinice, a zatim su počeli razgovori – prvo delegacija dve zemlje, a zatim i dvojice predsednika.

Na konferenciji za novinare posle sastanka, Josipović je istakao da je poslednjih meseci ostvaren ozbiljan dijalog o pomirenju i partnerstvu, ali i napredak u drugim pitanjima, među kojima je i ostvarivanje ravnopravnog položaja manjina na najboljim evropskim načelima, kao i vraćanja kulturnog blaga koje je odneto iz Hrvatske za vreme proteklog rata.

Josipović je naveo da je najvažnije otvoreno pitanje – utvrđivanje konačne istine i pronalazak nestalih osoba. To je prioritet za RH, istakao je on dodajući da uz to pitanje takođe treba dovršiti pitanje sukcesije i ubrzati pitanje rešavanja granica.

Tadić je takođe ocenio da je pitanje nestalih „centralno pitanje, prioritetno pitanje, pitanje osnovnih vrednosti civilizacije kojoj zajednički pripadamo”. „Hrvatska i Srbija učiniće sve da ta strašna dilema bude rešena”, dodao je on.

„Velika pažnja u našim razgovorima posvećena i je pitanju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji”, rekao je zatim Tadić napominjući: „Zaštitu kulture, jezika, identiteta, pisma smatram izuzetno važnim segmentom naše politike i u tom smislu kao predsednik Srbije zalažem se za očuvanje naše kulture, našeg jezika i našeg pisma u čitavom regionu gde god žive pripadnici srpske nacionalne zajednice. S druge strane, kao predsednik Srbije uvek branim prava pripadnika i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji, što uključuje i hrvatsku nacionalnu zajednicu”.

Prema Tadićevim rečima veliki napredak učinjen je zalaganjem dve vlade u pogledu povratka izbeglih i njihovog stambenog zbrinjavanja, kao i u radu na njihovoj integraciji. „Verujem da ćemo u narednom periodu, imajući u vidu i međunarodnu donatorsku konferenciju, imati konkretna rešenja i doprinos sudbinama ljudi koji pogođeni ratnim zbivanjima danas žive u izbegličkim kampovima i ne mogu sami da reše svoja egzistencijalna pitanja”, rekao je takođe predsednik Srbije.

Posle razgovora s Josipovićem Tadić se u Banskim dvorima sastao s premijerkom Jadrankom Kosor koja je takođe izrazila zadovoljstvo vidljivim napretkom u odnosima dve zemlje. U Sličnom tonu protekao je i njegov susret s predsednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Danas pre podne dvojica predsednika učestvovaće u radu privrednog foruma na koji je došlo preko 60 privrednika iz Srbije, a zatim odlaze u posetu Krnjaku, Gračacu i manastiru Krupa.

Radoje Arsenić

-----------------------------------------------

Sudbina međusobnih tužbi

Iako tokom razgovora dvojice predsednika nije bilo reči o međusobnim tužbama za zbivanja u proteklom ratu, novinare je upravo to zanimalo, na šta je Tadić odgovorio:

„Što se tiče tužbi to nije u nadležnosti dvojice predsednika već vlada. Srbija smatra da bi to pitanje bilo najbolje rešiti vansudskim putem, što naravno ne podrazumeva da bi odgovorni za zločine bili amnestirani, već naprotiv. Srbija takođe ne insistira na povlačenju tužbi već samo smatra da bi to pitanje bilo najracionalnije rešavati ovim drugim, bilateralnim razgovorima i jednim sporazumom.”

-------------------------------------

Zagreb okićen srpski zastavama

Hrvatski mediji detaljno prate prvu zvaničnu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića, pa u izveštajima prenose ne samo predsedničke izjave, već i činjenicu da je Zagreb osvanuo okićen srpskim zastavama.

HRT navodi da su na snazi visoke mere bezbednosti i da novinarskim ekipama nije bilo dozvoljeno da uđu na zagrebački aerodrom da snime dolazak visokog gosta, te da je i snimanje kolone pod pratnjom bilo dozvoljeno samo sa propisane udaljenosti. Zagrepčanima, međutim, ne smetaju mere bezbednosti, a posetu predsednika Tadića uglavnom pozdravljaju, navodi HRT.

----------------------------------------

Istarska večera

Na večeri koju je u čast predsednika Srbije priredio hrvatski predsednik Ivo Josipović servirani su specijaliteti iz Istre. Meni u kojem je uživalo šezdesetak zvanica, bio je riblji, a pripremali su ga najpoznatiji kuvari iz Istre. „Za Tadićevu službenu posetu Zagrebu i prvu takvu večeru odlučeno je da bude istarska, jer kuvari iz Istre već imaju iskustva s diplomatskim večerama. Neretko su naime za takozvane diplomatske izlete koji se organizuju na Brionima kuvali upravo istarski kuvari”, objasnio je „Jutarnji list”.

objavljeno: 25.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.