Strateško partnerstvo sa Moskvom

Izvor: RTS, 15.Dec.2010, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateško partnerstvo sa Moskvom

Šefovi srpske i ruske diplomatije, Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, najavili potpisivanje deklaracije o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije, koju će naredne godine potpisati predsednici Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov najavili su u Moskvi da će sledeće godine predsednici dve države, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potpisati deklaraciju o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da su netačne glasine o tome da će podneti ostavku na mesto šefa srpske dilomatije.

"Što se tiče spekulacija o mojoj ostavci, one su neosnovane. Ne bih došao u Moskvu da sam razmišljao da podnesem ostavku", rekao je Jeremić.

Lavrov i Jeremić su na konferenciji za novinare rekli da je na njihovom današnjem sastanku usaglašen tekst deklaracije.

Jeremić je najavio da se Tadićeva poseta Moskvi može očekivati u prvoj polovini sledeće godine, kada bi trebalo da deklaracija bude potpisana.

Ruski ministar spoljnih poslova najavio je da će podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru biti otvoreno početkom naredne godine.

Lavrov je ocenio da se rusko-srpska energetska saradnja razvija intenzivno, uključujući projekat "Južni tok". Ruski ministar dodaje da neke ruske kompanije učestvuju u pregovorima sa srpskim kompanijama o projektima o izgradnji novih elektrana.

"Takvi projekti ne mogu da predstavljaju korist samo za jednu stranu, već su obostrano korisne", istakao je Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da se Moskva zalaže za dijalog Beograda i Prištine i rešavanje kosovskog problema na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

"Verujemo da Beograd i Priština treba da pokrenu dijalog koji može da pomogne dvema stranama da pronađu sveobuhvatno rešenje na bazi kompromisa. Učešće spolja u tom procesu treba da bude snažno i izbalansirano", istakao je Lavrov.

Rusija uznemirena Martijevim izveštajem

Komentarišući izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, Lavrov je ocenio da je Rusija veoma uznemirena, zbog informacije o mogućoj umešanosti sadašnjeg kosovskog rukovodstva u zločine protiv čovečnosti.

Ministar Jeremić je ocenio da Tači nema političku budućnost, pošto je u Martijevom izveštaju doveden u vezu sa organizovanim kriminalom.

"Ne znam kakvu to budućnost ova osoba ima, ako se uzme u obzir izveštaj o istrazi Saveta Evrope o njegovom učešću u švercu heroina, trgovini ljudima i ljudskim organima i njegove uloge kao vođe jedne od najorganizovanijih kriminalno-mafijaških klanova na Balkanu", rekao je Jeremić.

Tokom posete Rusiji, planiran je susret šefa srpske diplomatije sa predsednikom Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolitom Ilarionom.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.