Što Đinđić počeo Tadić završava!

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što Đinđić počeo Tadić završava!

BEOGRAD - Izjava predsednika Srbije Borisa Tadića o eventualnoj podeli Kosmeta, iako „pogrešno protumačena“, na mala vrata je na javnu scenu plasirala ideju za „rešenje“ koje je doskora bilo „tabu tema“. Oglasile su se sve strane - srpska, albanska i međunarodna.

Prištinski analitičar Škeljzen Malići tvrdi da „su tajni pregovori mogući, ali da je teško naći posrednika“. On smatra da NATO, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Brisel i Vašington neće dopustiti tu soluciju, a „oni kontrolišu situaciju“. A za izjavu srpskog predsednika je rekao: „Boris Tadić bi hteo da nastavi tamo gde je Zoran Đinđić zaustavljen“.

Ivo Visković sa FPN-a smatra da je Tadić bio više nego jasan.

- To je poslednja opcija za razmatranje. Đinđić je od toga pošao, a Tadić misli sa tim da završi, ako ništa drugo ne ostane - rekao je Visković i dodao da tajni pregovori između kosovskih Albanaca i Srba nisu realni. On podseća da postoji primer tajnih pregovora između Jugoslavije i Italije iz 1975. godine kada su tajno pregovarali bez uplitanja i znanja drugih.

- Na kraju su sve obavestili, ali to su izuzetno retke situacije. Nije sazrela situacija za bilo kakve tajne pregovore. Što se tiče protivljenja zapadnih sila ne treba zaboraviti da je u jednom trenutku njihov predstavnik u grupi za pregovaranje tako nešto i pomenuo. U politici i diplomatiji se zna - nikad ne reci nikad - sve zavisi od konteksta odnosa snaga - zaključuje Visković.

PRIŠTINA NEĆE DEOBU

Samozvani šef diplomatije Kosova Skender Hiseni istakao je da podela može dovesti do novog konflikta.

- Igranje granicama na Balkanu oduvek je bilo opasno, a tu je samo šačici ludaka potreban novi rat. Ne želimo to da vidimo - rekao je i „naglasio“ da je pitanje statusa već rešeno, a da pitanje sticanja nezavisnosti jedne zemlje nije za sud.

I njegov kolega, „predsednik“ Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da je ideja o podeli neprihvatljiva s aspekta interesa „svih građana Kosova“, ali i građana svih drugih zemalja u regionu.

Analitičar Miroslav Lazanski smatra da je, kad se Amerika već javno oglasila da podela ne dolazi u obzir, teško stvari vratiti na početak.

- Kada bi Srbe i Albance pustili da se sami dogovore, verovatno bi se to pitanje mnogo brže rešilo, ali previše je tu „babica“ uključeno. Sve je mnogo komplikovanije jer se ne zna ko je kome i šta obećao. Biće neophodno da svi progutamo onu gorku pilulu - rekao je on. A u vezi sa komentarom da je Tadić nastavio tamo gde je Đinđić zaustavljen, kaže da bi trebalo tumačiti reči pokojnog premijera u kontekstu vremena kada je pominjao podelu Kosmeta.

- Činjenica je da je Đinđić upozoravao da Kosovo klizi ka nezavisnosti i da je partnerima iz EU ukazivao na to da bi što hitnije trebalo rešavati status. Međutim, posle intervjua u Špiglu, skoro da je proglašen za Miloševićevog naslednika. Sada se stvorio utisak da se Srbiji mogu nametnuti sva rešenja. Šta će dalje biti dosta zavisi od 8. oktobra i rezultata glasanja u UN - kazao je Lazanski. A ako do podele zaista i dođe, istakao je on, to ne bi trebalo da bude u dalekoj budućnosti, već sada dok Srba još ima na Kosmetu.

Kad ce se naci neko da zatrazi u Skupstini smenu predsednika jer on vec vise puta krsi Ustav zemlje koju prestavlja. Ko je njega ovlastio da prica o podeli. To nije drzavna politika nego njegova privatna, a to je nedozvoljeno. Dosta mi je kad vidim kako ga na zapadu odlikuju, odmah mi je jasno ko je i sta je. Sto ne odlikuju Toma Nikolica ili Aleksandra Vucica, jes malo morgen.

Kosovo nikada nece biti podeljeno za badava je presednik Srbije dobio nagradu za hrabrost, ta nagrada je ustanovljena za spajanje a ne za delenje . To mogu u Srbiji da dobiju samo oni koji ne zele drzavu Srbiju celovitu i suverenu , nego rasparcanu i ponizenu . Nemacka politika i njihove diplomate devedesetih godina su razbili nasu bivsu drzavu Jugu sada dodeljuju nagrede onim sto razbijaju Srbiju. Vreme ce da pokaze zasto je g. presednik dobio bas nagradu od nemacke diplomatije . Orao.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.