Stipendisti sa juga Srbije

Izvor: RTS, 18.Nov.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendisti sa juga Srbije

Najboljim učenicima iz Preševa, Bujanovaca i Medveđe, dodeljene stipendije Vlade Srbije. Svako dete u Srbiji ima pravo na najbolje moguće obrazovanje na svom jeziku, poručio predsednik Tadić na prijemu za stipendiste.

Svako dete u Srbiji ima pravo na najbolje moguće obrazovanje na maternjem jeziku, poručio je predsednik Srbije Boris Tadić obraćajući se učenicima iz Preševa, Bujanovaca i Medveđe, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su dobitnici stipendija Koordinacionog tela Vlade za jug Srbije.

Tadić je istakao da je to pravo obaveza i htenje Republike Srbije i njegov cilj kao predsednika Srbije.

"Na taj način se ispunjava jedna velika misija - da svako dete ima obrazovanje na svom maternjem jeziku, da čuva svoj kulturni identitet i da voli svoju zemlju, Republiku Srbiju", rekao je predsednik Tadić.

"Dugujem vam veliko hvala što ste ovde", rekao je Tadić i najavio da će u narednom periodu posetiti opštine iz kojih su došli stipendirani srednjoškolci.

Stipendije je dobilo 233 učenika, što je 27 više nego prošle godine. Prioritet su imali srednjoškolci bez oba ili jednog roditelja, a kriterijumi za dodelu su bili i socijalni položaj i uspeh u prethodnoj školskoj godini.

Iz opštine Preševo stipendije je dobilo 114 učenika, 87 iz Bujanovca i 32 iz Medveđe. Svaki stipendista će do kraja školske godine dobijati 6.000 dinara mesečno.

Prijemu su prisustvovali ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, kao i predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, Ragmi Mustafa, Šaip Kamberi i Slobodan Drašković.

Stipendije su đacima u Domu Narodne skupštine uručili predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović i predsednik Koordinacionog tela Vlade za jug Srbije Milan Marković.

Predsednica Skupštine je učenicima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe poručila da nose svojstva sredine u kojoj su rođeni, da ih ugrađuju u bogastvo Srbije i tako šire duh različitosti.

Posavetovala ih je da neguju duh dijaloga i tolerancije, navodeći da je uverena da će mladi sa juga Srbije "razumeti i jednu i drugu reč" i koristiti ih, jer su one ključne za uspeh svih.

Milan Marković, koji je i ministar za ljudska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, podsetio je da su ovogodišnji dobitnici stipendija treća generacija koja dobija stipendije od Vlade Srbije, a dobitnicima je poželeo da im one omoguće lakše školovanje, bolji život i motivaciju da upišu fakultete.

"Život u Preševu, Bujanovcu i Medveđi je težak, veliko je siromaštvo i teško je u celoj Srbiji, ali nemojte da vas to pokoleba. To treba da vam bude motivacija da se obrazujete, kako bi vam u budućnosti bilo bolje", naveo je ministar.

Marković je pozvao učenike iz opština na jugu Srbije da nauče i srpski jezik, kao što znaju albanski, i da ne dozvole da ih neznanje jezika sputa u boljoj budućnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.