Srpski Konzulat u Herceg Novom

Izvor: RTS, 09.Jul.2010, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski Konzulat u Herceg Novom

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio otvaranje srpskog Konzulata u Herceg Novom. Odnosi Srbije i Crne Gore idu uzlaznom putanjom, a budućnost dve države u EU, glavne poruke Tadića nakon razgovora sa crnogorskim zvaničnicima.

Drugi dan posete Crnoj Gori, predsednik Srbije Boris Tadić boravio je u Herceg Novom, gde je najavio otvaranje srpskog Konzulata. Tadić se sastao sa gradonačelnikom Dejanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mandićem.

Posle susreta iza zatvorenih vrata sa predsednikom Srbije, koji je i u Podgorici još jednom ponovio da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da budu manjina, lider SNP-a Srđan Milić izjavio je za RTS da se razgovaralo o predstojećem popisu, jeziku i statusu političkih i kulturnih poslenika u Crnoj Gori.

Milić je naglasio da mora da postoji što tešnja saradnja između vlada, ministarstava i gradova jer bez te saradnje građani Srbije i Crne Gore će imati velike probleme u ostvarenju svojih prava.

"Ono što mora da se uradi je potpisivanje sporazuma koje su Srbija i Crna Gora potpisale sa drugim zemljama regiona", rekao je Milić i naglasio da su to putevi koji dve zemlje vode ka Evropskoj uniji.

Srpski predsednik je, posle susreta sa Mandićem, poručio da je potrebno pronaći mehanizam da Srbija i Crna Gora budu u najboljim odnosima, uz napomenu da Srbija "nikada ne sme da se meša u odnose u Crnoj Gori i da to i ne radi".

Tadić je najavio da će u narednih nekoliko meseci u Herceg Novom biti otvoren konzulat Srbije, istakavši da je taj grad, u kojem se afirmiše kultura Srbije, najbolje mesto za tako nešto.

Sa gradonačelnikom Herceg Novog Tadić je razgovarao o perspektivama opštine i o infrastrukturnim projekta.

Predsednik Srbije je iskoristio priliku da se pozdravi i porazgovara sa građanima koji su ga dočekali ispred opštine, a obišao je i kuću srpskog nobelovca Iva Andrića u ovom gradu.

U popodnevnim satima predsednik Srbije je obišao selo Smriječno, odakle je njegov otac, i manastir Pivu.

Tadić je u Crnu Goru doputovao juče, gde ga je uz najviše državne počasti dočekao crnogorski kolega Filip Vujanović.

Predsednik Srbije je najpre u Podgorici razgovarao sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, kojeg je pozvao da poseti Beograd, a potom i sa Vujanovićem na Cetinju.

Iz onoga što su Tadić i Vujanović posle susreta preneli novinarima jasno je da su velika očekivanja od ove posete bila opravdana, te da je boravak Tadića u Crnoj Gori bio prilika da se o svemu razgovara bez viška emocija, i u interesu obe države.

Tadić i Vujanović su posebno istakli značaj saradnje Srbije i Crne Gore u evrointegracijama i ukazali da je njihova zajednička budućnost u Evropskoj uniji.

Kad je reč o Kosovu, čiju je jednostrano proglašenu nezavisnost Podgorica priznala oktobra 2008. godine, što je opteretilo odnose dve zemlje, Tadić je ponovio da Srbija ne prihvata i da nikada ni u budućnosti neće prihvatititi nezavisnost Kosova.

Vujanović je konstatovao da je nezavisno Kosovo priznalo 69 država, ali da to nisu učinle 123 države članice Ujedinjenih nacija.

Tokom ovog susreta bilo je reči i o potrebi daljih razgovora o dvostrukom državljanstvu, kao i položaju srpske zajednice u Crnoj Gori i crnogorske u Srbiji.

Dvojica predsednika su najavila spremnost dve države da potpišu sporazum o međusobnom izručenju građana umešanih u organizovani kriminal i terorizam.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji ocenjeno je da postoje ogromni potencijali za takvu vrstu saradnje ali, da oni danas nisu dovoljno iskorišćeni.

Predsednici Srbije i Crne Gore su juče posetili kompaniju "M-tel", u sastavu "Telekoma Srbija" i tom prilikom istakli da je to primer dobre investicije iz Srbije u Crnu Goru.

Povodom dolaska predsednika Tadića u Crnu Goru ambasada Srbije u Podgorici je priredila prijem, a svečanu večeru u Tadićevu čast priredio je i predsednik Vujanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Konzulat uskoro

Izvor: Večernje novosti, 09.Jul.2010

Predsednik Srbije najavio je otvaranje konzulata u Herceg Novom u narednih nekoliko meseci

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.