Šreder: Priznanje Kosova samo stvorilo nove probleme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder: Priznanje Kosova samo stvorilo nove probleme

BERLIN - Priznavanje nezavisnosti Kosova bilo je pogrešan korak, koji protivreči interesima evropskih zemalja, izjavio je u intervjuu RIA Novosti bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ocenio da taj konflikt ne može biti rešen "bez učešča proevropskih snaga iz tima predsednika Srbije Borisa Tadića".

"Mišljenja sam da je priznavanje Kosova nepravilan korak, jer je on učinjen prevremeno. U suštini, priznavši Kosovo, većina država članica Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unije (EU) i SAD, umesto rešenja problema, samo su stvorili mnogo novih", ocenio je Šreder.

"Govoreći sasvim otvoreno, u datom slučaju EU je nepromišljeno podlegla američkom pritisku. To rešenje je, možda, i bilo u interesu Amerike, ali u svakom slučaju ne i u interesu Evrope", naglasio je Šreder.

Prema njegovim rečima, postojali su i drugačiji putevi za razrešenje kosovskog problema.

"Po mom mišljenju, Srbija bi trebalo u dogledno vreme da postane član EU, ako to zemlja hoće. Kosovo je moglo ući u EU u sastavu Srbije, ili se mogla stvoriti kosovska nezavisna državnost u toku zajedničkog ulaska Srbije i Kosova u EU", objasnio je Šreder.

U svakom slučaju, smatra Šreder, taj konflikt ne može biti rešen "bez učešča proevropskih snaga iz tima predsednika Srbije Borisa Tadića".

"Međutim, priznavanje Kosova je oslabilo te snage, možda toliko suštinski da ćemo uskoro imati posla sa izolovanom i nepredvidljivom Srbijom", zaključio je Šreder.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šreder: Protivno interesima Evrope

Izvor: B92, 05.Maj.2008

Berlin -- Priznavanje nezavisnosti Kosova bilo je pogrešan korak, koji protivreči interesima evropskih zemalja, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder... On je u intervjuu za RIA Novosti ocenio da taj konflikt ne može biti rešen "bez učešča proevropskih snaga iz tima predsednika Srbije...

Nastavak na B92...

Šreder: Priznanje Kosova nije u interesu EU

Izvor: Mondo, 05.Maj.2008

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ocenio je da je priznanje nezavisnosti Kosova pogrešan i preuranjen korak, dodajući da je Evropska unija popustila pod američkim pritiskom i da to nije u evropskom interesu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.