Šreder: Priznanje Kosova je preuranjeno i nije u interesu Evrope

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder: Priznanje Kosova je preuranjeno i nije u interesu Evrope

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je danas da je priznanje nezavisnosti Kosova pogrešan i preuranjen korak, dodajući da je Evropska unija popustila pod američkim pritiskom i da to nije u evropskom interesu.

"Priznajući Kosovo, većina članica EU i SAD umesto da reše probleme stvorili su mnogo novih", rekao je Šreder u intervjuu agenciji RIA Novosti i dodao da se to odnosi i na tzv. zamrznute konflikte u drugim regionima.

"Smatram da je priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova pogrešan korak, jer je preuranjeno. Postojali su i drugi putevi", rekao je Ssreder, koji je od 1998. do 2005. bio na čelu nemačke vlade a sada je predsednik Saveta akcionara konzorcijuma "Severni potok" (Nord Stream) formiranog u rusko-nemačkom projektu izgradnje gasovoda ispod Baltičkog mora.

Prema rečima bivšeg nemačkog kancelara "Srbija, ako to želi, treba u dogledno vreme da postane član EU" a Kosovo je "moglo da uđe u EU u sastavu Srbije, ili je bilo moguće stvoriti kosovsku nezavisnu državnost tokom zajedničkog stupanja Srbije i Kosova u EU".

"U svakom slučaju aktuelni konflikt ne može biti rešen bez učešća proevropskih snaga iz tima predsednika Srbije Borisa Tadića", rekao je Šreder, dodajući da je "međutim, priznanje Kosova oslabilo te snage, moguće tako suštinski, da ćemo uskoro morati da imamo posla sa izolovanom i nepredvidivom Srbijom".

"Govoreći potpuno otvoreno, u datom slučaju EU je bez potrebe popustila američkom pritisku. To rešenje je možda bilo u interesu Amerike, ali u svakom slučaju ne u interesu Evrope", rekao je Ssreder u intervjuu ruskoj agenciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.