Srbija upozorava uoči 16. septembra

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija upozorava uoči 16. septembra

Beograd -- Boris Tadić rekao da će od međunarodnih zvaničnika tražiti da spreče pretnje i unilateralne pokušaje Prištine da na prelaze sa Srbijom razmesti carinike Kosova.

"Za nas je posebno zabrinjavajuće to sto su oni koji su spremni na ovakve unilateralne akcije spremni da to učine uz upotrebu sile", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je Priština, i oni koji je podržavaju, odgovorna za razvoj situacije na Kosovu.

Tadić je ocenio da razmeštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kosovskih carinika na administrativne prelaze ne doprinosi miru.

"Na vreme šaljem poruku da nećemo prihvatiti takvo rešenje ni pod kakvim pritiscima", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je naveo da to što je Srbija obaveštena o takvim namerama Prištine o uspostavljanju novog režima na administrativnim prelazima ne znači da prihvata takve namere.

"Učinićemo sve da do toga ne dođe, ali moramo da upozorimo međunarodne institucije da, ako do toga dođe, one preuzimaju odgovornost za sve eventualne konsekvence", poručio je on.

Srbija u međunarodnoj zajednici računa na sve koji su privrženi poštovanju vladavine prava, rekao je Tadić i dodao da će u cilju rešavanja tog problema kontaktirati šeficu diplomatije EU Ketrin Ešton, generalnog sekretara NATO i UN.

"Niko ne sme da se igra sa mirom i životima ljudi"

"Sve međunarodne predstavnike koji se igraju sa mirom i životima ljudi, donošenjem neodgovornih odluka, ne mogu da razumem - to je vrhunska neodgovornost i opasno, i zato ćemo kroz sve medunarodne institucije preduzeti sve mere da se ta namera zaustavi", najavio je Tadić.

Upitan kako to da Beograd priznaje carinske pečate Kosova, a ne prihvata carinike iz Prištine na administrativnim prelazima, Tadić je naveo da UNMIK garantuje neutralnost pečata.

Prema njegovim rečima, prihvatanje pečata iz koga stoji UNMIK ne znači da je Srbija prihvatila nezavisnost Kosova i regulisanje carinskih poslova na administrativnoj liniji.

"Sama ta činjencia ne znači da je Kosovo postalo nezavisna država. Ima posebnih carinskih oblasti koje pripadaju jednoj državi, koje nisu integrisane u jedinstven sistem a nalaze sa na teritoriji pojedinačnih država članica UN", kazao je Tadić, kao i da carina i regulisanje carinskih pitanja na teritoriji Kosova i na severu nisu bili predmet dijaloga Beograda i Prištine.

"Za svako eventualno nasilje će biti krivi Kfor i Euleks"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će za svako eventualno nasilje na severu Kosova posle petka, 16. septembra, biti odgovorni Kfor i Euleks.

"Odgovornost za mir i stabilnost na teritoriji pokrajine ima Savet bezbednosti UN i međunarodne misije koje operišu na teritoriji Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244. Tu pre svega mislim na Kfor i na Euleks", rekao je Jeremić.

"Ukoliko dođe do ugrožavanja stabilnosti na terenu, ukoliko dođe do ljudskih žrtava kao rezultat najave prištinskih vlasti da će upotrebiti silu krajem ove nedelje, odgovornost će biti u dvorištu onih koji imaju mandat da takve stvari spreče, a to su pre svega Evropska unija i NATO", dodao je.

"Cela diplomatsko-konzularna mreža Srbije ovoga trenutka stavljena je u punu aktivnost ne bismo li sprečili najavljen pokušaj upotrebe sile od strane secesionističkih vlasti u Prištini", rekao je Jeremić.

"Jedan od pravaca delovanja je naravno prema Ujedinjenim nacijama, prema generalnom sekretaru od koga tražimo da obavesti u skladu sa procedurama UN Savet bezbednosti i da Savet bezbednosti preduzme sve neophodne mere ne bi li se sprečila situacija kakvu smo imali tokom jula i avgusta ove godine", dodao je.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U parlamentu o vladajućoj koaliciji i Kosovu

Izvor: S media, 13.Sep.2011

Stanje u vladajućoj koaliciji, kao i Kosovo i Metohija uoči 16. septembra bile su glavne teme današnjeg radnog dana u Skupštini Srbije. ..Dan pošto se među vladajućim strankama atmosfera "usijala" zbog odlaganja glasanja o predloženim rešenjima o železnicama iz skupštinske većine poručeno...

Nastavak na S media...

Tadić: Zabrinjava spremnost na upotrebu sile

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Sep.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će od međunarodnih zvaničnika tražiti da "spreče pretnje i unilateralne pokušaje Prištine" da na prelaze sa Srbijom razmesti kosovske carinike. "Za nas je posebno zabrinjavajuće to sto su oni koji su spremni na ovakve unilateralne akcije spremni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: Nećemo prihvatiti kosovske carinike

Izvor: Blic, 13.Sep.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da će od međunarodnih zvaničnika tražiti da spreče pretnje i unilateralne pokušaje Prištine da na prelaze sa Srbijom razmesti carinike Kosova. „Za nas je posebno zabrinjavajuće to sto su oni koji su spremni na ovakve unilateralne akcije spremni da to učine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.