Srbija privržena dijalogu

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija privržena dijalogu

Srbija ne menja politiku i nikada neće priznati Kosovo. Kompromis sa Prištinom potreban zbog evropske budućnosti. Rezolucija 1244 ostaje na snazi, izjavio Boris Tadić posle susreta sa Ban Ki Munom.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji učestvuje na redovnoj godišnjoj Generalnoj skupštini UN, imao je danas popodne u Njujorku, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << niz bilateralnih susreta sa svetskimdržavnicima, sa kojima je razgovarao o nastavku evropskih integracija Srbije i budućem dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Boris Tadić i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun saglasili su se danas u Njujorku da je veoma dobro što će početi dijalog Beograda i Prištine i što Rezolucija SB 1244 ostaje na snazi.

"Generalni sekretar Ban Ki Mun i ja saglasili smo se da je veoma dobra okolnost što će početi dijalog Beograda i Prištine, a taj dijalog treba da dotakne svako otvoreno pitanje", istakao je Tadić posle razgovora s Banom.

On je preneo generalnom sekretaru svetske organizacije da Srbija ne menja politiku i da nikada neće priznati Kosovo.

"Konflikt izmedju srpskog i albanskog naroda, koji postoji već godinama, mora da se reši na kompromisan način, kako bismo svi zajedno imali evropsku budućnost i kako bismo ponudili našim gradjanima bolju životnu perspektivu", rekao je Tadić.

Zaključili smo zajedno, da nakon svih političkih procesa pred Generalnom skupštinom UN u poslednjih mesec dana, na snazi ostaje Rezolucija SB 1244, koja je okvir za nastupanje institucija UN, istakao je predsednik Srbije.

On je naveo, da je tokom razgovora s generalnim sekretarom svetske organizacije, još jednom pojasnio stav Srbije da "ni pod kojim okolnostima neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ni na eksplicitan ni na implicitan način", ali da Srbija ostaje apsolutno privržena dijalogu.

"Zahvalio sam mu se zbog njegove uloge u rešavanju tih pitanja, jer ona pogadjaju čitavo čovečanstvo, pogotovo najsiromašnije. Rekao sam mu da će Srbija do 2015. realizovati sve svoje obaveze u vezi sa Milenijumskim ciljevima, objasnivši mu da je već sada učinjen značajan napredak u iskorenjivanju siromaštva", zaključio je Tadić.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsednik Srbije razgovarali su u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Tadić je tokom susreta s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom razmenio mišljenja o evropskim integracijama Srbije, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Srbije.

Tadić se sastao sa predsednicima Kipra i Slovačke Dimitrisom Hristofijasom i Ivanom Gašparovičem, i izneo stav da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Tokom susreta sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom bilo je reči o bilateralnoj saradnji dve zemlje, a predsednik Tadić je svom kolegi preneo ranije izrečeni stav da Srbija podržava celovitost BiH.

Tadić se tokom popodneva sastao i s predsednikom Tadžikistana Imomali Rahmonovim, s kojim je razgovarao o jacanju bilateralne saradnje i potencijalima u ekonomskoj sferi Beograda i Dušanbea.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.