Srbija i BiH su važan faktor za stabilnost

Izvor: Politika, 06.Jul.2011, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i BiH su važan faktor za stabilnost

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je juče u Sarajevu da Srbija podržava i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i svake druge članice UN, ističući da Srbija nikada neće preći „crvenu liniju” mešanja u unutrašnje stvari susednih suverenih država priznatih u UN.

„Srbija jeste potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sporazuma, ali to ne znači da Srbija polaže bilo kakvo pravo na mešanje u unutrašnje stvari BiH”, rekao je Tadić posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH. „Srbija će prihvatiti svako rešenje koje je rezultat dogovora tri konstitutivna naroda i dva entiteta.”

Predsednik Srbije istakao je opredeljenost prema kojem njegova zemlja želi prijateljske i najbliže odnose sa BiH, naglasivši da narodi koji žive u BiH takođe žive i u Srbiji. „Naše zemlje povezane su prirodno, naše veze su kulturne, ekonomske, infrastrukturne, mi smo prirodno povezane zemlje i prirodno povezani narodi.”

Tadić je podsetio da Srbija u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ima specijalne paralelne veze sa Republikom Srpskom i da želi iste takve i sa Federacijom BiH.

Osvrćući se na proces evrointegracija celog regiona, Tadić je kazao da je to za Srbiju „ključni strateški cilj” i izrazio nadu da će i ostale zemlje napredovati na putu ka Evropskoj uniji. „Nakon priključenja Hrvatske EU, Srbija zaslužuje status kandidata i datum o početku pregovora za priključenje Uniji.”

„Isto takvo rešenje želimo i za BiH”, poručio je srpski predsednik, podsetivši da je pre priključenja EU „potrebno” sprovesti reforme, uspostaviti vladavinu prava, izgraditi infrastrukturu i otvoreno društvo za investicije.

U obraćanju novinarima Tadić je istakao i značaj osude svih onih koji su počinili ratne zločine, napomenuvši da je to pitanje pokrenuto i prilikom razgovora državnih delegacija Srbije i BiH.

„To nije važno samo zbog pomirenja u našem regionu, već i zbog uspostavljanja vladavine prava. Dao sam predlog, koji je i prihvaćen, da se sve optužnice još jednom analiziraju i utvrdi njihova pravna osnova. One za koje se utvrdi pravna osnovanost treba budu procesuirane, nezavisno od nacionalne pripadnosti”, kazao je Tadić.

On je naglasio da je „važno” i da sudovi i sudske institucije obezbede pravedno i pošteno suđenje i pravednu kaznu.

„Srbija je davala i davaće doprinos privođenju pravdi svih onih za koje se sumnja da su počinili ratne zločine”, naveo je Tadić, izražavajući svoju uverenost da će Srbija „završiti” saradnju sa Haškim tribunalom hapšenjem i poslednjeg begunca – Gorana Hadžića.

Prema mišljenju predsednika Srbije, od „izuzetne” važnosti je i to da se reše „svi” slučajevi nestalih koji, kako je kazao, pogađaju mnoge porodice u našim zemljama koje tragaju za svojim najmilijim.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, izjavio je da su Srbija i BiH, koje su povezane granicama, narodima, kulturom i jezikom, „vrlo važan” faktor za stabilnost, ne samo zapadnog Balkana, nego i Evropske unije.

On je napomenuo da su evropske integracije bile jedna od „najvažnijih” tema tokom sastanka članova Predsedništva BiH sa Tadićem.

„Naš zaključak je da je potrebno što je moguće pre napraviti krupne korake ka EU, ali to ne zavisi samo od ove dve zemlje, nego i od EU”, rekao je Radmanović i dodao da je razgovarano i o pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje, kao što je granica, te o drugim temama koje su načete prilikom poslednjeg susreta u Karađorđevu, a o kojima će biti reči na sastanku za desetak dana u Hrvatskoj.

Napominjući da je razgovarano i o ekonomskoj saradnju Radmanović je podsetio da je Srbija „najveći” ulagač u BiH, sa više od 20 odsto investicija.

Sastanak delegacija Srbije i BiH održan je u rezidenciji Konak, nakon čega je predsednik Srbije Boris Tadić imao odvojene susrete sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem. Tadiću je juče uručen i Orden Evropskog pokreta u BiH, najviše priznanje ove organizacije

----------------------------------------------------

Regionalna odgovornost

Odgovarajući na pitanje „da li mu je važnije da postane regionalni lider ili interes srpskog naroda, gde ga neki smatraju izdajnikom”, Boris Tadić je kazao da je uprkos tom „epitetu” izdajnik uvek uspevao da pridobije podršku građana, što mu govori da iza njega stoje neka konkretna dela koja koriste svim građanima.

„Kad navijači na stadionima u Srbiji prizivaju moju smrt, onda sam ponosan ako su to oni isti koji uzvikuju ’Nož, žica, Srebrenica’. Isto se odnosim i prema onima koji u Hrvatskoj ili među Bošnjacima uzvikuju ’Ubij, ubij, Srbina!’. To nisu moji prijatelji i ne želim da mi ikada budu prijatelji takvi ljudi”, rekao je Tadić i naglasio da on nije samo srpski političar i srpski predsednik. „Ja sam političar i legitimni predstavnik dela građana u regionu. To očekujem i od svih mojih kolega, da ne budu samo nacionalni predsednici, nego da iskazuju regionalnu odgovornost”.

Dušanka Stanišić

objavljeno: 07.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.