Srbija bira na Đurđevdan

Izvor: S media, 13.Mar.2012, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bira na Đurđevdan

Predsednik Srbije potpisao je Odluku o raspisivanju izbora u 12 sati u zgradi predsednika na Andrićevom vencu 1. Boris Tadić je raspisao za 6. maj izbore za Narodnu skupštinu Srbije.

- Izbori će biti prilika da se još jednom afirmiše demokratija, a da građani izaberu bolju budućnost - poručio Tadić.

Kako biramo

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će gradjani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja. Kada su u pitanju lokalni izbori, zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima.

Lokalni i pokrajinski izbori

Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić Dejanović raspisala je lokalne izbore za za 6. maj. Istog dana biće održani i izbori za poslanike Skupštine Vojvodine, saopštio je predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši.

Đukić Dejanović je rekla da izbori neće biti raspisani u 17 opština u Srbiji jer u njima nije još istekao mandat lokalnoj samoupravi.

Jovanović protiv prevremenih predsedničkih izbora

Izbori u Srbiji: Da li su nam potrebne kamere?

Vučić: Vlast neće raspisati i predsedničke izbore (VIDEO)

To su Aranđelovac, Bor, Kula, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Negotin, Odžaci, Vrnjačka Banja, Knjaževac, Prijepolje, Ruma, na Kosovu i Metohiji neće biti održani izbori u Prištini, Peći, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu.

Predsednica parlamenta je navela da će Vlada Srbije u saradnji sa Unmikom preduzeti sve neophodne radnje u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosmetu.

Egereši, koji se obratio građanima na šest jezika koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, pozvao je građane pokrajine da iskoriste građansko pravo i obavezu i izađu na birališta i daju glas stranci, grupi građana ili pojedincu po svojoj volji i izboru.

"Pozivam sve na korektnu i kulturnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima, a ne vređanjima", rekao je Egereši.

(S media)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.