Spokojno čekam rezultate istrage o prodaji NIS-a

Izvor: Politika, 15.Avg.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spokojno čekam rezultate istrage o prodaji NIS-a

I dalje smatram da je to bio najbolji sporazum koji smo u tom trenutku mogli da potpišemo

Jedno je kada se permanentna istražna tenzija odnosi na političke protivnike i namenjena je domaćoj upotrebi, a sasvim drugo kada ona počne da uključuje i druge države, strane investitore i širu publiku, kaže Boris Tadić, lider Nove demokratske stranke i bivši predsednik Srbije, objašnjavajući izjavu da je problem otvaranja istrage o privatizaciji NIS-a to „što ovaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << možda samo medijski spektakl, lako može postati ozbiljan spoljnopolitički problem”.

Na konstataciju da Rusi ne deluju uznemireno, a iz našeg državnog vrha tvrde da razgovaraju sa predstavnicima Ruske Federacije i da tu zaista nema problema, on u odgovoru „Politici” putem elektronske pošte ističe da smo od ruske strane čuli samo reakciju zamenika direktora „Gasproma” gospodina Jakovljeva, koji je izjavio da je vrlo iznenađen pokretanjem ove istrage.

– U tom smislu vaša konstatacija da Rusi ne deluju uznemireno ne korespondira sa jedinom reakcijom koju smo čuli od Rusa – kaže Tadić.

Na kakav spoljnopolitički problem ste mislili?

Kada sam govorio o spoljnopolitičkom problemu, govorio sam u kontekstu pozivanja na odgovornost državnog vrha Srbije. Već sam rekao da nemam lično nikakav problem sa tim, ali pozivanje na odgovornost državnog vrha Srbije za potencijalne zloupotrebe jeste i implicitno pozivanje na istu odgovornost državnog vrha Rusije, budući da bez njihovog znanja i učešća nijedna zloupotreba nije mogla biti izvršena. Rekao sam i da onda odgovornost snose i svi poslanici koji su ratifikovali taj sporazum u skupštini, što uključuje i stranke koje su danas na vlasti kao i aktuelnog predsednika Republike. Osim što implicitno pozivanje na odgovornost državnog vrha Rusije po prirodi stvari može predstavljati spoljnopolitički problem, ovakvo ponašanje prema investitorima doprinosi i stvaranju negativnog ambijenta za postojeće, ali i potencijalne buduće investitore u Srbiji.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je juče da je legitimno pravo države da izanalizira sve elemente, koji se, pre svega, odnose na period pre privatizacije NIS-a.Da li možete spokojno da čekate rezultate te istrage?

Apsolutno.

Ovih dana neki mediji su otvorili priču o tome kako je u godini pre privatizacije gubitak NIS-a od osam milijardi dinara napravljen za potrebe DS-a i u tom kontekstu su „isprozivani” neki od tadašnjih vaših najbližih saradnika – Dušan Petrović, Dušan Elezović, Biserka Drinjaković. Šta je tačno?

Poslovanje NIS-a nije bilo u mojoj nadležnosti, i to je pitanje za one koji su se direktno bavili NIS-om. Nisam imao ni tada, niti sada imam, bilo kakva saznanja o zloupotrebi o kojoj govorite. Ukoliko se tako nešto dešavalo, to bi trebalo ispitati i rasvetliti sve činjenice kako bi odgovornost preuzeli oni koji su za to eventualno odgovorni. Ovo pitanje upućeno meni je „na pogrešnoj adresi”.

Da li biste i sada podržali međuvladin sporazum koji su potpisali Srbija i Rusija – koji je na ovakav način obuhvatio prodaju NIS-a, izgradnju gasovoda „Južni tok” kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru?

Naravno. I dalje smatram da je to bio najbolji sporazum koji smo u tom trenutku mogli da potpišemo. Takođe, taj sporazum ne bi trebalo posmatrati van spoljnopolitičkog i makroekonomskog konteksta trenutka u kome je potpisan sporazum. Šteta koja bi nastala nepotpisivanjem tog sporazuma daleko je veća od štete koja nastaje usled određenih manjkavosti sporazuma, koje ne poričem, ali koje nisu mogle biti izbegnute bez stvaranja ogromne spoljnopolitičke i ekonomske štete za Srbiju. Takođe, efekti ovog sporazuma biće vidljivi tek za desetak godina.

 -------------------------------------------------------------------------------

Energetski interes Srbije – diverzifikacija gasnih izvora

Zbog istog razloga zbog kojeg sam smatrao da je izgradnja „Južnog toka” na teritoriji Srbije naš strateški interes od ogromnog značaja, pokrenuo sam i inicijativu za priključenje Srbije Transjadranskom koridoru. I priključenje TAP-u i „Južnom toku” deo je najznačajnijeg energetskog interesa Srbije – diverzifikacije gasnih izvora. Osim značaja koji diverzifikacija ima za našu energetsku bezbednost, ona je u skladu sa kriterijumima i standardima EU, pa za našu zemlju ima nemerljiv spoljnopolitički značaj. Nažalost, Srbija je jedina zemlja koja se još nije priključila TAP-u. 

B. Baković

objavljeno: 15.08.2014.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.