Skupština Saveta Evrope sutra o izveštaju Dika Martija

Izvor: Blic, 24.Jan.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Saveta Evrope sutra o izveštaju Dika Martija

U Strazburu danas počinje redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), u čijem će centru pažnje sutra biti rezolucija zasnovana na izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

Na zasedanju će učestvovati stalna delegacija Skupštine Srbije, a u sredu, 26.januara, Skupštini će se obratiti predsednik Srbije Boris Tadić.

Delegacija srpskog parlamenta će na zasedanju nastupiti jedinstveno u odbrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izveštaja i rezolucije Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope, a njen zadatak biće da ospori amandmane koji bi mogli da umanje značaj rezolucije, kazali su predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka.

Delegaciji je, kako je rečeno, najvažnije da rezolucija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji bude usvojena u neizmenjenom tekstu, kao i da nakon toga bude sprovedena kvalitetna i nepristrasna istraga.

Nacrt rezolucije

Komitet PS SE za pravna pitanja i ljudska prava usvojio je Martijev izveštaj dvotrećinskom većinom 17. decembra prošle godine i pretočio ga u nacrt rezolucije. Za usvajanje u PS SE potrebna je podrška proste većine.

U nacrtu rezolucije, koja je na dnevnom redu u utorak popodne, Parlamentarna skupština ističe značaj obezbedjivanja svih uslova Euleksu da nastavi istragu o trgovini ljudskim organima, "ne uzimajući u obzir pozicije koje imaju mogući osumnjičeni".

Euleks bi, kako se navodi, trebalo da učini sve da "rasvetli nestanak ljudi, indikacije o trgovini organima, korupciji i sponi izmedju organizovanih kriminalnih grupa i političkih krugova", kao i da obezbedi zaštitu svedoka na Kosovu.

U nacrtu dokumenta se od vlasti Srbije, Albanije i "kosovske administracije" zahteva saradnja sa Euleksom, s tim što se od Tirane i Prištine - koje su u tekstu navedene "u paketu" kao "albanske vlasti i kosovska administracija" - traži i sprovodjenje nezavisnih istraga kako bi se otkrila cela istina o tajnim zatvorima u kojima se nehumano postupalo prema srpskim i albanskim zatvorenicima, "od kojih su neki na albanskoj teritoriji".

Tirana i Priština i dalje negiraju

Tirana je, kao i Priština, kategorički odbacila teške optužbe Martija koji tvrdi da su pripadnici OVK Hašima Tačija zarobljene Srbe ubijali u logorima na severu Albanije i njihove organe prodavali pacijentima u zapadnoj Evropi i Izraelu, kao i da su se bavili i krijumčarenjem oružja i narkotika.

Srpsku parlamentarnu delegaciju u Strazburu će predvoditi Dragoljub Mićunović, koji ističe da je u delegaciji Srbije postignuta saglasnost da podrže Martijev izveštaj i rezoluciju, ali i da ospore amandmane koji bi je mogli relativizovati.

I delegacija Albanije najavila je da će na zasedanju nastupiti sa jedinstvenim stavom - ali protiv izveštaja Dika Martija. Po albanskoj štampi, Tirana je pripremila zvaničan odgovor na četiri stranice, koji će delegacija predati Savetu Evrope, zajedno sa peticijom Udruženja ratnih veterana OVK, sa 230.000 potpisa, u kojoj se ističe da su pripadnici albanskog naroda uvredjeni Martijevim optužbama.

Učešće na sednici PS SE najavila je i delegacija Skupštine Kosova, koje nije članica Saveta Evrope, ali im je od prošle godine dozvoljeno učešće u radu institucija kada je reč o Kosovu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.