Parlamentarna skupština SE o Martijevom izveštaju

Izvor: S media, 24.Jan.2011, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarna skupština SE o Martijevom izveštaju

U Strazburu je danas počelo redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u čijem će centru pažnje biti rezolucija zasnovana na izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji. Na zasedanju će u centru pažnje biti rezolucija čiji nacrt je pripremljen na osnovu Martijevog izveštaja u kojoj se traži podrška Euleksu da istraži teške optužbe.

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Melvut Čavušoglu izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je danas, otvarajući plenarnu sednicu Skupštine, da ova institucija dobija sve veću težinu, što najbolje dokazuje dolazak trojice predsednika - Srbije, Turske i Rumunije i jednog premijera - predsednika vlade Albanije.

"Naša Skupština postaje sve relevantnija i za to nema boljeg dokaza od agende ove sednice. Bićemo domaćini trojici predsednika - predsednicima Turske, Srbije i Rumunije, kao i premijeru Albanije", rekao je Čavušoglu otvarajući

sednicu Parlamentarne skupštine.

Čavušoglu, koji se zahvalio poslanicima na tome što su ga ponovo izabrali za predsednika Skupštine, rekao je da će se u predstojećem periodu posvetiti grupi pitanja koja smatra prioritetom Skupštine kao što su borba protiv netolerancije i diskriminacije. On je naveo i zaštitu ljudskih prava najranjivijih društvenih grupa, razvoj inter-kulturnog i medjuverskog dijaloga, reformu Saveta Evrope, dijalog sa EU i Evropskim parlamentom i približavanje država koje nisu članice Saveta standardima ove organizacije po pitanju demokratije i ljudskih prava.

Predsednik Parlamentarne skupštine priznao je da, uprkos naporima ovog tela, do sada nisu postignuti zadovoljavajući rezultati na mnogim poljima, pre svega po pitanju zamrznutih sukoba u Evropi.

Na zasedanju će učestvovati stalna delegacija Skupštine Srbije, a u sredu, 26.januara, skupštini će se obratiti predsednik Srbije Boris Tadić.

Delegacija srpskog parlamenta će na zasedanju nastupiti jedinstveno u odbrani izveštaja i rezolucije Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope, a njen zadatak biće da ospori amandmane koji bi mogli da umanje značaj rezolucije, kazali su predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka.

Delegaciji je, kako je rečeno, najvažnije da rezolucija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji bude usvojena u neizmenjenom tekstu, kao i da nakon toga bude sprovedena kvalitetna i nepristrasna istraga.

U nacrtu rezolucije, koja je na dnevnom redu u utorak popodne, Parlamentarna skupština ističe značaj obezbedjivanja svih uslova Euleksu da nastavi istragu o trgovini ljudskim organima, "ne uzimajući u obzir pozicije koje imaju mogući osumnjičeni".

Euleks bi, kako se navodi, trebalo da učini sve da "rasvetli nestanak ljudi, indikacije o trgovini organima, korupciji i sponi izmedju organizovanih kriminalnih grupa i političkih krugova", kao i da obezbedi zaštitu svedoka na Kosovu.

U nacrtu dokumenta se od vlasti Srbije, Albanije i "kosovske administracije" zahteva saradnja sa Euleksom, s tim što se od Tirane i Prištine - koje su u tekstu navedene "u paketu" kao "albanske vlasti i kosovska administracija" - traži i sprovodjenje nezavisnih istraga kako bi se otkrila cela istina o tajnim zatvorima u kojima se nehumano postupalo prema srpskim i albanskim zatvorenicima, "od kojih su neki na albanskoj teritoriji".

Martijev izveštaj u centru pažnje SE

Srpsku parlamentarnu delegaciju u Strazburu će predvoditi Dragoljub Mićunović, koji ističe da je u delegaciji Srbije postignuta saglasnost da podrže Martijev izveštaj i rezoluciju, ali i da ospore amandmane koji bi je mogli relativizovati.

I delegacija Albanije najavila je da će na zasedanju nastupiti sa jedinstvenim stavom - ali protiv izveštaja Dika Martija. Po albanskoj štampi, Tirana je pripremila zvaničan odgovor na četiri stranice, koji će delegacija predati Savetu Evrope, zajedno sa peticijom Udruženja ratnih veterana OVK, sa 230.000 potpisa, u kojoj se ističe da su pripadnici albanskog naroda uvredjeni Martijevim optužbama.

Učešće na sednici PS SE najavila je i delegacija Skupštine Kosova, koje nije članica Saveta Evrope, ali im je od prošle godine dozvoljeno učešće u radu institucija kada je reč o Kosovu.

Savet Evrope traži istinu

Tirana je, kao i Priština, kategorički odbacila teške optužbe Martija koji tvrdi da su pripadnici OVK Hašima Tačija zarobljene Srbe ubijali u logorima na severu Albanije i njihove organe prodavali pacijentima u zapadnoj Evropi i Izraelu, kao i da su se bavili i krijumčarenjem oružja i narkotika.

Komitet PS SE za pravna pitanja i ljudska prava usvojio je Martijev izveštaj dvotrećinskom većinom 17. decembra prošle godine i pretočio ga u nacrt rezolucije. Za usvajanje u PS SE potrebna je podrška proste većine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Saveta Evrope sutra o izveštaju Dika Martija

Izvor: Blic, 24.Jan.2011

U Strazburu danas počinje redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE), u čijem će centru pažnje sutra biti rezolucija zasnovana na izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji...Na zasedanju će učestvovati stalna delegacija Skupštine Srbije,...

Nastavak na Blic...

Konstantin Kosačov očekuje „emocionalnu“ sednicu PSSE

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2011

24.01.2011. -..Za zimsku sednicu PSSE koja danas počinje sa radom u Strazburu planirano je razmatranje situacije u Belorusiji i druga važna pitanja poput trgovine ljudskim organima na Kosovu, izjavio je šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, predsednik komiteta Državne dume...

Nastavak na Vostok.rs...

Cilj rezolucija - doprinos stabilnosti Balkana

Izvor: Beta, 24.Jan.2011

STRAZBUR, 24. januara 2011. (Beta) - Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu izjavio je u ponedeljak u Strazburu da se nada da će rezolucije koje se odnose na zemlje bivše Jugoslavije a na dnevnom su redu ovonedeljnog zasedanja, doneti stabilnost u tom regionu...Na...

Nastavak na Beta...

I šest Makedonaca žrtve trgovine organima?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011

SKOPLJE -..Makedonska delegacija na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope trebalo bi da podrži izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima, jer se i slučaj otmice 12 Makedonaca tokom konflikta 2001. godine može dovesti u vezu sa tim slučajem, saopštio je Narodni pokret Makedonije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Konstruktivna uloga Tadića

Izvor: RTS, 24.Jan.2011

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlut Čavušoglu pohvalio konstruktivnu ulogu predsednika Borisa Tadića u stabilizaciji Zapadnog Balkana. Pred poslanicima u Strazburu tri rezolucije u vezi sa regionom Zapadnog Balkana...Predsednik Srbije Boris Tadić ima veoma konstruktivnu ulogu...

Nastavak na RTS...

Sednica Parlamentarne skuštine razmotriće referat o Kosovu

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2011

24.01.2011. -..U utorak, 25. januara, sednica Parlamentarne Skupštine SE razmotriće referat švajcarskog pravnika Dika Martija o zločinima albanskih separatista na Kosovu. Planira se usvajanje rezolucije koja će odrediti dalji tok istrage na međunarodnom nivou. Temu nastavlja naš komentator Petar...

Nastavak na Vostok.rs...

Srpska delegacija jedinstvena u odbrani rezolucije

Izvor: Danas, 24.Jan.2011

Parlamentarna skupština Saveta Evrope danas u 10 sati počinje razmatranje predloga rezolucija zasnovane na izveštaju Dika Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope, o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

Nastavak na Danas...

Mićunović zamalo da nas izbaci sa sednice o Kosovu

Izvor: Press, 24.Jan.2011

Parlamentarna skupština Saveta Evrope osporila je juče mandate srpskoj delegaciji zbog neodgovornosti Dragoljuba Mićunovića, koji predvodi našu delegaciju na ovom zasedanju. On, naime, nije prisustvovao sednici Stalnog komiteta na kojoj je doneta odluka da u članstvu delegacija u PS SE mora biti...

Nastavak na Press...

Martijev izveštaj biće u centru pažnje zimske sednice PSSE

Izvor: Southeast European Times, 24.Jan.2011

24/01/2011..STRAZBUR, Francuska -- Izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, u kojem su iznete tvrdnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu, biće u centru pažnje zimske sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), koja počinje u ponedeljak (24. januara) u Strazburu. U nacrtu rezolucije,...

Nastavak na Southeast European Times...

PS SE danas o trgovini organima na Kosovu 1999.

Izvor: Beta, 25.Jan.2011, 01:40

STRAZBUR, 25. januara 2011. (Beta) - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) danas će u Strazburu raspravljati o izveštaju i predlogu rezolucije Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999...Rasprava o izveštaju i predlogu rezolucije o "Nehumanom postupanje s ljudima i trgovini...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.