Srpska bruka u Strazburu

Izvor: Politika, 24.Jan.2011, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska bruka u Strazburu

Našoj delegaciji nisu ratifikovane akreditacije jer nije sastavljena u skladu sa propisom o rodnoj ravnopravnosti (nema žena) Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope nije ratifikovala akreditacije poslaničke delegacije Srbije na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici, jer u njoj nema žena. Zbog istog propusta nisu akreditovane i delegacije Crne Gore i San Marina, a o posledicama ove greške PSSE će raspravljati sutra uveče. To će našim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavnicima ipak omogućiti da učestvuju u popodnevnoj debati o izveštaju Dika Martija i da glasaju za rezoluciju zasnovanu na njegovom izveštaju, kao i za izveštaj Žana Šarla Gardeta „Zaštita svedoka kao kamen temeljac pravde i pomirenja na Balkanu”.

Kako su naveli izvori „Politike” u Strazburu, prema regulativi koja je važila od 2003. godine Srbija je, kao i sve druge članice SE, morala da imenuje najmanje jednu ženu na mesto člana ili zamenika člana delegacije. Međutim, u novembru prošle godine pravila su izmenjena i države članice PSSE su sada u obavezi da imenuju barem jednu ženu među sedam stalnih predstavnika. Budući da se delegacija Srbije pojavila na zasedanju sa sedmoricom predstavnika i četiri žene na zameničkim mestima, kvota nije ispunjena i akreditivi nisu odobreni.

Naši izvori veruju da je SE blagovremeno obavestio parlamentarne predstavnike svih 47 svojih članica, ali ne mogu da spekulišu zbog čega su tri delegacije došle nepripremljene na zasedanje. Oni navode da to nije prvi slučaj kršenja procedure i da su se u sličnom problemu svojevremeno našli Maltežani, kojima je zbog toga privremeno bilo suspendovano pravo glasanja.

Da smo napravili proceduralni propust potvrdio je za „Politiku” član parlamentarne delegacije naše zemlje Željko Ivanji (G17 plus). „Reč je o novom propisu i mi jednostavno nismo uskladili sastav delegacije sa njim. Kako se ovde veoma ozbiljno shvata pitanje rodne ravnopravnosti, odnosno ravnopravne zastupljenosti žena mislim da bi se moglo dogoditi da nam ne dozvole da u četvrtak i petak učestvujemo u raspravi”, objašnjava Ivanji.

On, međutim, dodaje da ta dva dana na dnevnom redu inače i nisu tačke koje su posebno bitne za nas, tako da nije veliki problem i ako nam ne bude dozvoljeno učešće. Za sledeća zasedanja, kako kaže, parlament Srbije će morati da izglasa drugačiji sastav delegacije u skladu sa propisom o rodnoj ravnopravnosti.

U skladu sa dosadašnjom praksom PSSE treba očekivati da će biti doneta jedna od tri moguće odluke – da akreditivi ipak budu ratifikovani, da ne budu ratifikovani ili da akreditivi budu ratifikovani, ali da trima članicama bude suspendovano pravo glasa dok ne isprave proceduralnu grešku. Najverovatnija je poslednja opcija.

O ovom problemu javnost u Srbiji obavestila je juče Srpska radikalna stranka, koja je osudila „krajnje neodgovorno ponašanje Dragoljuba Mićunovića, šefa delegacije Narodne skupštine Republike Srbije, koji je doveo u pitanje učešće naše delegacije na zasedanju”. Radikali su u saopštenju naveli da je Mićunović, kao šef delegacije, imao obavezu da o ovom uslovu obavesti Skupštinu Srbije da bi izglasala novu delegaciju.

Mićunović, ipak, tvrdi da je našoj delegaciji ostavljen rok do aprila da jedan od članova bude zamenjen ženom. „Ja sam danas imao sastanak sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, tako da nema zbog toga nikakve drame. Radikali bi voleli da se desi nešto neprijatno našoj delegaciji, ali nisu u pravu. Mi učestvujemo, glasamo. Glasaćemo i u sredu, ali ćemo do aprila na našem zasedanju morati da izmenimo članstvo”, kazao je Mićunović za Tanjug.

V. Jokanović

G. Novaković

objavljeno: 25.01.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.