Strazbur o Martijevom izveštaju

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur o Martijevom izveštaju

Izveštaj Dika Martija u kojem se Hašim Tači optužuje da je šef kosovske mafije na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Usvajanje izveštaja će označiti i početak ozbiljne međunarodne istrage o trgovini ljudima, drogom, oružjem, organima.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope počela sednicu na kojoj se raspravlja o izveštaju specijalnog izvestioca Dika Martija o organizovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kriminalu na Kosovu, koji je ozbiljno uzdrmao kosovsku političku scenu, posebno premijera Hašima Tačija koji se u dokumentu opisuje kao 'šef mafije'.

Ukoliko Savet Evrope, kao što se očekuje, podrži Martijev izveštaj, međunarodna zajednica će pokrenuti obimnu istragu o navodima iz ovog izveštaja, uključujući optužbe da je Tačijeva Drenička grupa bila umešana u širok spektar prljavih radnji - ubistva, otmice, šverc droge, belog roblja i oružja i, na kraju, trgovinu organima.

Dan kasnije, pred evropskim parlamentarcima naći će se drugi izveštaj o Kosovu, onaj o zaštiti svedoka, bez kojeg je istraga o navodima iz Martijevog dokumenta unapred osuđena na propast. U tom izveštaju, koji je načinio Žan Šarl Gardeto, navodi se da su ljudi koji se usude da svedoče na Kosovu na meti pretnji i napada, kao i da su u procesu protiv Ramuša Haradinaja dva svedoka ubijena.

Marti će tražiti ozbiljnu istragu 

Autor izveštaja, Dik Marti, objasniće parlamentarcima do kojih saznanja je došao posle skoro dvogodišnje istrage i pozvati međunarodnu organizaciju da podstakne sudsko razrešenje ove priče.

Ipak, u Euleksu, koji je nadležan za Kosovo, kažu da će istraga biti pokrenuta tek kad dobiju dokaze od Dika Martija.

U rezoluciji, koju je Marti podneo Savetu Evrope, od međunarodne zajednice, vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani se traži da preduzmu konkretne mere kako bi se rasvetlili zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.

Pravi je skandal što su zatvarane oči pred trgovinom ljudskim organima na Kosovu, rekao Dik Marti uoči rasprave o izveštaju pred Savetom Evrope.

Nacrt izveštaja Dika Martija, u kojem se kosovski premijer Hašim Tači optužuje da je šef albanske mafijaške grupe odgovorne za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa širom istočne Evrope, usvojen je 16. decembra prošle godine, dvotrećinskom većinom u Komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za ljudska prava i zakonodavstvo u Parizu.

Marti je tim povodom rekao da ga je šokiralo to što je većina činjenica, koje su objavljene u izveštaju, bila poznata brojnim institucijama i organizacijama koje su ćutale o tim činjenicama.

"Mislim da smo objavili dovoljno materijala da bismo pružili opravdanje i razlog za pokretanje duboke, ozbiljne i nezavisne istrage i da bismo, iznad svega, stvorili uslove kako bi svedoci progovorili, jer je to problem", rekao je Marti.

Specijalni izvestilac saveta Evrope Dik Marti rekao je da u postojećim uslovima svedoci neće progovoriti, jer njihovi životi nisu zaštićeni. Bilo je slučajeva da su tokom procesa pred Međunarodnim sudom za ratne zločine tokom istrage svedoci, koji su pristali da sarađuju, ubijani.

Novost u istrazi Dika Martija predstavlja činjenica da se deo događaja desio na teritoriji Albanije.

"Do sada, Haški tribunal nije bio nadležan za albansku teritoriju. Ni Euleks nije nadležan za albansku teritoriju. Albanske vlasti su nam odgovorile da nemaju nikakav razlog za pokretanje istrage, jer, kako su rekli, nisu bili deo tog rata i zato njihova teritorija sa tom pričom nema ništa", rekao je Marti, navodeći da su se okolnosti, sada, promenile.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.