I šest Makedonaca žrtve trgovine organima?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I šest Makedonaca žrtve trgovine organima?

SKOPLJE -

Makedonska delegacija na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope trebalo bi da podrži izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima, jer se i slučaj otmice 12 Makedonaca tokom konflikta 2001. godine može dovesti u vezu sa tim slučajem, saopštio je Narodni pokret Makedonije (NPM).

Predsednik NPM-a Janko Bačev rekao je da su vlasti u proteklih 10 godina krile istinu o kidnapovanim Makedoncima kako ne bi narušile koalicione odnose u situaciji kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su zločinci, bivši komandanti terorističke ONA, postali političari i funkcioneri, preneli su skopski mediji.

On je rekao da su zbog toga nadležni organi u proteklih desetak godina "samo zamajavali javnost i lagali rođake kidnapovanih, iako su za 24 časa mogli da raščiste slučaj samo da su želeli, imajući u vidu kvalitet saznanja koja ima makedonska tajna policija".

"U makedonskoj tajnoj policiji još od 2002. godine postoje dva operativna dokumenta sa konkretnim saznanjima o 12 kidnapovanih Makedonaca, prema kojima je šest otetih ubijeno, a šest prebačeno na Kosovo. Ova saznanja dobijena su po dva osnova, od lica koje je sarađivalo sa službama Državne bezbednosti i na osnovu primene mere raščišćavanja sa osobom koja je bila u komandnom sastavu tadašnje ONA. Obe izjave se podudaraju", izjavio je Bačev.

NPM je zatražila od makedonskog pravosuđa da razmotri saznanja koja poseduje makedonska tajna policija o šestorici kidnapovanih Makedonaca koji su svojevremeno prebačeni na Kosovo i da istraži ovaj slučaj u kontekstu Martijevog izveštaja o ilegalnoj trgovini ljudskim organima.

U Strazburu danas počinje redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kome će biti razmatrana rezolucija zasnovana na Martijevom izveštaju o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.