Silajdžić pisao Tadiću

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić pisao Tadiću

U pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, Tadića zvanično obaveštava da "navodni sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA nikada nije postignut".

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić uputio je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u kojem ga zvanično obaveštava da "navodni sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << JNA nikada nije postignut".

"Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu je Iliju Jurišića proglasilo krivim za 'kršenje' tog navodnog sporazuma i zbog toga ga osudilo na kaznu od 12 godina zatvora", navodi se u saopštenju iz Silajdžićevog kabineta.

U pismu se dodaje da je njegov kabinet nakon detaljne istrage došao do niza dokaza da navedeni sporazum nikada nije postignut.

"Milan Petrović, koji je bio tužilac u slučaju Jurišić, u unakrsnom ispitivanju je, pred londonskim sudom u slučaju Ganić, jasno priznao da nije postignut navedeni sporazum, što je vidljivo iz stenograma njegovog svedočenja te i iz same presude tog suda", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su "institucije Srbije na ovaj način pokušale nametnuti Bosni i Hercegovini nepostojeću međunarodno-pravnu obavezu, te su takođe prekršile pravo Jurišića na fer i pravično suđenje koje mu je zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima".

"Dobrosusedske odnose je moguće imati samo ukoliko pravosudne institucije Srbije tretiraju sve građane BiH na istinski nepristrasan način i u skladu sa pravnim poretkom EU", navodi se u Silajdžićevom pismu.

"Ukoliko Srbija ne prihvata takav odnos i nastavi sa dosadašnjom praksom, BiH će svoja i prava svojih građana nastaviti aktivno i uspešno štititi na međunarodnom nivou", saopštio je Silajdžić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.