Silajdžić: Opterećeni odnosi BiH i Srbije

Izvor: Glas javnosti, Beta, 13.Apr.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić: Opterećeni odnosi BiH i Srbije

MOSTAR - Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas u Mostaru da slučajevi kao što su Jurišić i Ganić opterećuju odnose BiH i Srbije.

Na otvaranju Međunarodnog privrednog sajma u Mostaru, Silajdžić je u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića istakao da u Beogradu u zatvoru "nevin leži Ilija Jurišić".

- Nedavno je u Londonu, na osnovu poternice iz Srbije uhapšen i bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić i to samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dana nakon što je BiH potpisala sporazum sa Srbijom - rekao je Silajdžić.

On je dodao da to ne doprinosi regionalnoj saradnji i da će samo "odmoći" odnosima BiH i Srbije.

- Ako nas više ne mogu etnički čistiti, onda nas hapse, kao Ganića u Londonu - rekao je Silajdžić obraćajući se prisutnima na Sajmu privrede u Mostaru.

Silajdžić je naglasio da politika nije bila saveznik za dobro poslovanje između BiH i Srbije i dodao da treba "iskoristiti sličnosti i zajedničke interese kako bi zemlje regiona zajednički istupile ka trećim tržištima".

Prema Silajdžićevim rečima, ne smeju se "problemi gurati pod tepih" i o njima treba razgovarati kada se za to ukaže prilika.

On je ocenio da su odnosi BiH i Srbije prolazili kroz različite faze, da su potpisivani i međusobni sporazumi, ali da hapšenja poput Ganića ili Jurišića ponovo narušavaju odnose dve zemlje.

Silajdzicu a da ne treba da Jurisicu i Ganicu damo orden za zlocine nad Srbima i nenaoruzanim vojnicima JNA?

Pizdo jedna imao si Tadica u gostima sto mu to nisi predlozio mozda bi te i poslusao.

Ako neko gura probleme pod tepih onda si to ti i tvoji saradnici.

Kome ste ikada sudili za zlocine pocinjene nad Srbima prije i posle Srebrenice. Pa ti ni ne priznas da je takvih zlocina bilo kako onda mozemo razgovarati o zajednickim interesima?

Dokle god se ponasas tako silno nema zajednickih interesa.

Pocisti najprije djubre pred svojim vratima pa se onda javi!

Daleko od toga da postujem i volim Borisa Tadica, koji trenutno vodi losu politiku, ali Tadic nije ratni zlocinac i nema krvave ruke, ni ti je naredio masovno ubistvo civila kao sto je to slucaj sa propali islamista i ratni zlocinac Haris Silajdzic. Da podsetimo da je on kao predsednik ratne bosanske vlade, dao naredjendje za hapsenje srpskih civila, neki od njih su zavrsili u kasarnu Viktor Bubanj, da ne zaboravimo da su preko 2400-5000 Srba, uglavnom civili, ubijenih u Sarajevo tokom rata, a preko 100 000 isteranih 1996, posle Daytona, a za taj zlocin je licno odgovoran Haris Silajdzic, poznati islamista koji je umesan sa teroristicke islamisticke organizacije sirom sveta od 1990 pa do 11 septembra i na dalje.

Kao prvo, BiH nije imala ratnu vladu nego legalno izabranu državnu vladu. Da li si postavio sam sebi pitanje ko je ubio 2400-5000 Srba i da li su snajperisti sa okolnih brda mogli prepoznati ko je Bošnjak, ko Hrvat , a ko Srbin i tako birati mete. Da li su granate ispaljivane sa srpskih položaja to mogle da prepoznaju i da ubijaju samo nesrbe. Zapitaj se ko je protjerao 100.000 Srba i to 1996. godine. Nađi i pogledaj, pročitaj ili čuj tadašnju srpsku propagandu i sve će ti biti jasno. Tada su od strane srpske politike prozivani izdajnicima svi Srbi koji ostanu na "muslimanskoj" teritoriji. Ja se tih saopštenja dobro sjećam, prisjeti se i ti. To da je Silajdžić "poznati islamista koji je umesan sa teroristicke islamisticke organizacije sirom sveta od 1990 pa do 11 septembra i na dalje" mogu izmisliti samo bolesnici, koji nemaju drugih argumenata da se suprotstave činjenicama koje Haris iznosi. I na kraju ne podržavam ovu Silajdžićevu izjavu na ovom mjestu. Ovo nije bilo ni mjesto ni vrijeme za ovakve izjave, mada je rekao istinu. Ništa nije ni slagao ni izmislio.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić traži saradnju, Silajdžić opet optužuje

Izvor: Mondo, 13.Apr.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas u Mostaru sajam privrede "Mostar 2010", pozivajući na saradnju zemalja regiona. Predsednik predsedništva BiH Haris Silajdžić na istom skupu optužio Srbiju da kvari odnose u regionu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.