Sećanje na žrtve Oluje

Izvor: RTS, 04.Avg.2010, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na žrtve "Oluje"

Parastos ubijenima u hrvatskoj oružanoj akciji, služen u crkvi svetog Marka u Beogradu. U operaciji hrvatskih snaga, na području Republike Srpske Krajine, ubijeno i nestalo blizu 2.650 Srba, a proterano oko 345.000.

U crkvi svetog Marka u Beogradu služen je parastos ubijenima u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", povodom 15. godišnjice te akcije i progona Srba iz Hrvatske.

Parastosu, koji je služio njegova svetost patrijarh srpski Irinej prisustvovavali su predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Boris Tadić, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović i mnogobrojni građani i vernici koji su ispunili crkvu i prostor ispred.

Patrijarh Irinej je pozvao okupljene da se pomole za duše ubijenih Srba, čija je "jedina krivica bila to što su bili pravoslavni i što su bili Srbi".

"Sve se to desilo u jednom vremenu koje je bilo lišeno razuma, u vremenu bez imalo čovekoljublja, gde je zlo trijumfovalo, a pravda i istina bili poraženi", istakao je patrijarh. 

U Banjaluci je 15 godina od progona Srba obeleženo liturgijom u crkvi Svete trojice i polaganjem venaca na groblju Sveti Pantelija.

U vojnoj operaciji "Oluja", na području Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, ubijeno je i nestalo blizu 2.000 Srba, a proterano oko 220.000, dok su u nastavku akcije u susednoj BiH, pod nazivom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage, ubile još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, gde je, pre "Oluje", živelo više od 90 odsto Srba. Za samo nekoliko dana, slomljen je otpor Srpske vojske Krajine, koja je brojala oko 30.000 vojnika.

Narod Republike Srpske Krajine, više od 200.000 ljudi, nateran je na povlačenje u pravcu Srbije i Republike Srpske, pri čemu su izbegličke kolone bile pod dejstvom hrvatske artiljerije i vojnog vazduhoplovstva.

Oni koji su ostali, a reč je o civilima, uglavnom starijim i nemoćnim osobama, bili su izloženi teroru i posle formalnog završetka operacije "Oluja", 7. avgusta.

Tadašnji komandant civilne policije mirovnih snaga UN za područje Knina, general Alan Goran, na kraju svoje misije napisao je u izveštaju da je policija UN na tom području, posle dolaska hrvatskih snaga, pronašla 128 ubijenih srpskih civila i 73 odsto uništenih kuća.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", u akciji hrvatske vojske nestalo je blizu 2.000 osoba, dok je Hrvatski helsinški odbor saopštio da je u toku operacije "Oluja" ubijeno 670 civila.

Reakcije povodom godišnjice 

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je povodom 15. godišnjice vojne akcije Oluja, da se vlast u Beogradu ponaša podanički prema hrvatskim vlastima i da ništa nije učinila za prognane Srbe.

"Srbija ništa nije učinila za srpski narod, koji je proteran sa svojih vekovnih ognjišta i nije pokazala brigu prema Srbima nad kojima je tadašnja hrvatska vlast počinila najteži zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata na teritoriji Evrope", rekao je Vučić.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan oštro je odbacila ove optužbe.

"Mislim da je krajnje neumesno i licemerno da stranka koja je imala ratnu ideologiju, koja je poprilično kriva za stradanja i žrtve koje smo doživeli tokom 90-tih, danas odgovornost za stradanje izbeglica prebacuje na aktuelnu vlast, koja je sve učinila da njihov položaj u Srbiji reši, ali i da uspostavljanjem dobrosusedskih odnosa u regionu, povrati njihova izgubljena prava", rekla je Trivan.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da

Hrvatska, ni 15 godina posle Oluje, nije priznala strašan zločin etničkog čišćenja nad Srbima Krajišnicima.

"Nažalost, ni posle 15 godina, Hrvatska nije priznala ovaj strašan zločin. A šta je drugo ubijanje nedužnih i proganjanje nemoćnih, nego najgori poraz za one koji su počinili ovaj zločin", izjavio je Koštunica.

Koštunica je u pisanoj izjavi ocenio da srpski narod danas odaje poštu nevinim žrtvama, opominje i svedoči o ovom zločinu i seća se "stravične kolone nesreće od Knina do Beograda, koja u Evropi nije viđena od Drugog svetskog rata".

"Naša poruka danas mora biti da se samo na istini može graditi budućnost i poštovanje među narodima na Balkanu", zaključio je Koštunica.

Srpski pokret obnove ocenjuje da ni predsednik, ni premijerka Hrvatske, ne smeju da se ponose bombardovanjem i ubijanjem golorukih prognanika i traži kažnjavanje odgovornih.

"Srpski pokret obnove smatra da moraju biti kažnjeni svi oni koji su odgovorni za egzodus nekoliko stotina hiljada Srba i nekoliko hiljada nestalih i ubijenih u zločinačkoj akciji Oluja. Srpski narod u Krajini bio je žrtva Tuđmanove zločinačke akcije i sumanute politike Slobodana Miloševića", naveo je u pisanoj izjavi direktor SPO Aleksandar Jugović.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da za Srbe u Hrvatskoj i one koji su izbegli, uprkos normalizaciji odnosa dve države, nema unapređenja odnosa bez rešavanja izbeglikog pitanja, mogućnosti otkupa stanova i liste za ratne zloine.

Pupovac je ocenio da je susretom predsednika Ive Josipovića i Borisa Tadića otvoren veliki prostor za rešavanje ovih pitanja, radi stvaranja boljih uslova za život Srba.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Služen parastos Srbima ubijenim u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 04.Avg.2010

Parastos Srbima ubijenim u akciji hrvatske vojske "Oluja", pre 15 godina, služen je danas u prisustvu nekoliko stotina ljudi u crkvi Svetog Marka u Beogradu...Parastos je služio patrijarh srpski Irinej, a pored Srba izbeglih iz Hrvatske prisutni su bili i predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik...

Nastavak na Blic...

Patrijarh Irinej: Zločin iz akcije „Oluja" se nastavlja

Izvor: Press, 04.Avg.2010

Žrtvama hrvatske vojne akcija „Oluja" služen je juče parastos u crkvi svetog Marka u Beogradu. Pomen povodom 15-godišnjice egzodusa Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine služio je patrijarh Irinej. Skupu na kome se okupilo oko 1.000 građana,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.