Sastanak – opravdanje pred biračima

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak – opravdanje pred biračima

Tadić i Nikolić su poslali poruku javnosti da mogu da razgovaraju, ali da nisu popustili, kažu analitičari

Do susreta Borisa Tadića i Tomislava Nikolića dve dana pred miting došlo je uglavnom zato što su obojica želela da biračima pošalju neku poruku, a ne zato što je bilo ko od njih dvojice verovao da će taj sastanak nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaista promeniti, ocenjuju politički analitičari. I posle sastanka obe strane su ostale na svojim početnim pozicijama, što je potvrđeno i juče saopštenjem Borisa Tadića i izjavama Aleksandra Vučića, a za poznavaoce srpskih političkih prilika to je bio potpuno očekivan ishod.

„To bih nazvao alibi sastankom, jer su obojica znala da dogovora neće biti. Dan pred miting niti je Nikolić mogao da odustane od zahteva da izbori budu 18. decembra, niti Tadić da to, pod pritiskom, prihvati”, kaže Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli”. On dodaje da je i jednom i drugom odgovaralo da se sastanu, jer im je trebalo opravdanje pred biračima i pred javnošću. Svojim biračima su, po njegovom mišljenju, ovim sastankom poslali poruku da nisu odustali od svojih stavova i da su popustili pred onim drugim. Istovremeno, i jedan i drugi su javnosti i Briselu poslali poruku da su pokušali da se dogovore.

Po mišljenju Dejana Vuka Stankovića, političkog analitičara, Tadić je ovim sastankom pokazao da je odlučan da istraje na svom političkom kursu – da mu je najvažnije dobijanje kandidature za članstvo u EU. Tomislav Nikolić je, s druge strane, ovim poručio da je spreman da razgovara. „Mislim da je to više poruka onima koji nisu za SNS. Njima je pokazao da može da se dogovara i da nema onu dozu isključivosti koja bi se mogla očekivati od lidera stranke čiji rejting raste”, kaže Stanković.

On navodi i da je susret sigurno doveo i do smanjenja tenzija jer je za naprednjake u psihološkom smislu važno da se uspostavi neka komunikacija, da se pokaže da ih vlast više ne ignoriše i posmatra sa arogancijom. Politički stavovi su, naravno, ostali isti.

„Moram da priznam da je teško razumeti zbog čega Srpska napredna stranka toliko insistira da izbori budu u decembru i zbog čega je Demokratska stranka toliko uporna da to odloži, jer mislim da niti naprednjaci imaju razloga da žure, pošto im rejting u odnosu na DS raste, niti demokrate imaju razloga da kupuju vreme, jer je pitanje da li išta mogu da urade u narednih par meseci što bi im poboljšalo startnu poziciju u kampanji”, ističe Stanković. On objašnjava da je pitanje da li ćemo dobiti kandidaturu, da li će Telekom biti prodat i time nešto „popravljena krvna slika ekonomije” i da li će vlast uopšte bilo šta moći da uradi na poboljšanju ekonomske i socijalne situacije. U takvoj situaciji oni nemaju „zeca iz šešira” za izbornu kampanju i nejasno je šta dobijaju odlaganjem izbora.

Prema njegovim rečima, demokrate se čak služe i jednom vrstom političkog blefa – da li smo dobili kandidaturu znaće se sigurno do 18. decembra, tako da nema razloga da se izbori ne raspišu za taj datum. Istovremeno, kako navodi, iako bi izbori bili u decembru pitanje je da li bi se mogli tretirati kao vanredni jer bi vlada već ušla u četvrtu godinu svog mandata. „S druge strane, mislim da je oko zahteva SNS-a došlo do jedne potpuno nepotrebne dramatizacije – vladajuća koalicija ima većinu u skupštini. To što su nepopularni u javnom mnjenju odraziće se verovatno na rezultat narednih izbora, ali nije razlog za njihovo raspisivanje. Zbog čega je došlo do ’dramatizacije’ jednog suštinski ne mnogo važnog pitanja? Dejan Vuk Stanković kaže da je paradoksalno, ali da je to odgovaralo i jednima i drugima – SNS-u da potenciranjem izbora jača svoju popularnost, a DS-u zato što je u ovom slučaju „ključ u njihovim rukama”. „Najviše im odgovara da se govori o tome jer je to stvar koja zavisi isključivo od njih, dok im sve drugo izmiče iz ruku”, dodaje Stanković.

G. Novaković

objavljeno: 16.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.