Samo Tadić na ustoličenju Irineja

Izvor: B92, Beta, Fonet, 29.Sep.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Tadić na ustoličenju Irineja

Beograd -- Srpska pravoslavna crkva saopštila je da će ustoličenju patrijarha Irineja u Peći prisustvovati samo predsednik Srbije Boris Tadić.

U saopštenju se navodi da će za sve ostale političke i javne ličnosti iz Srbije i Republike Srpske svečani prijem biti organizovan u Beogradu dan kasnije 4. oktobra.

Sinod je pozvao sve članove Vlade Srbije i političare da u "bez ostatka poštuju dostojanstvo i duhovni karakter događaja, kao i sporazum Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arhijerejskog Sinoda sa međunarodim organima koji deluju na Kosovu".

„Sveti Arhijerejski Sinod podseća, pre svih pravoslavne vernike, ali i celokupnu javnost na to, da je ustoličenje, isključivo crkveni i duhovni čin, od istorijskog značaja za našu Crkvu i celokupan srpski narod, kao i na to da je nepoželjna i apsolutno neprihvatljiva bilo kakva politizacija ovog ogađaja" navodi se u saopštenju.

U Vladi nam je, međutim, rečeno da bi spisak zvanica koje će predstavljati zvanični Beograd mogao biti poznat u četvrtak posle sednice Vlade.

Ko će doći i kako će proći

Neizvesnost koja prati spisak predstavnika Srbije, ali i najave da će od odlaska u Peć odustati Filip Vujanović, Milo Đukanović i Nebojša Radmanović, prema rečima novinara "Politike" Milenka Pešića, samo potvrđuje osetljiv politički trenutak u kojem se dešava ustoličenje patrijarha Irineja.

"Bilo je nekih nagađanja ko će iz Vlade otići, tako da se to još uvek ne zna. Ja očekujem da bi predsednik Boris Tadić svakako mogao da bude prisutan ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji. Što se tiče stranih zvaničnika, još uvek nemamo informacije da li bi neko iz inostranstva mogao da dođe. Mi znamo da kada je patrijarh Irinej ustoličen u Sabornoj crkvi, vrlo brzo je određen datum, 25. april, kao prvi mogući datum ustoličenja, tada su se mogli čuti glasovi da bi na to ustoličenje mogao da dođe i ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Kao što vidimo, sada od toga nema ništa, sumnjam da će doći i predstavnici Prištine", smatra Pešić.

A komandant Kfora Erhard Biler izjavio je da su Kfor, Euleks i Kosovska policija potpuno spremni za obezbeđivanje ustoličenja srpskog patrijarha Irineja. Biler je rekao da Kfor tokom te manifestacije ne očekuje bilo kakve incidente.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana održano je nekoliko sastanaka Euleksa, Kosovske policije i Srpske pravoslave crkve, jer je zajednička ocena da se radi o veoma važano događaju, kako za SPC, tako i za Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.