Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Tadićem i Srbija i RS idu napred

Tadić je po svojim kvalitetima i dosadašnjoj praksi najbolji mogući izbor za Srbiju, a to znači i za Republiku Srpsku. Borisa Tadića znam veoma dobro. Znam da mu je prva briga budućnost Srbije. Racionalno prilazi rešavanju mnogih pitanja i njegova pobeda bi značila dugoročniju stabilnost za Srbiju. S njim Srbija može brže napred - tvrdi u razgovoru za "Blic nedelje" Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, osvrćući se na svoju podršku Tadića kao predsedničkom kandidatu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Srbija s Tadićem može da računa na veće razumevanje međunarodne zajednice jer njega svi prihvataju kao sagovornika i pažljivo ga slušaju, a to je za Srbe važno. Možemo da budemo ljuti na širu međunarodnu zajednicu zbog mnogo toga, ali u svakom slučaju morate da imate čoveka od autoriteta koji ne mora da nosi sa sobom krivicu zbog ranijih stvari, kao što bi to sigurno nosio Tomislav Nikolić. Nikoliću bi protekao mandat u dokazivanju da on nije ono što o njemu misle napolju. Obično radikali iz te potrebe da se pokažu drukčijim nego što ih svet doživljava, kada dođu na vlast pristaju na daleko veće ustupke nego bilo ko od demokratskih funkcionera. I zbog toga je Tadić pravi izbor.



Oštre kritike ste uputili na račun radikala, podsetivši da je "RS dekontaminirala svoj prostor od njih".

- Tačno je, dekontaminirali smo svoj prostor od radikala. Sada Šešeljevi radikali nemaju nijednog poslanika u RS. Ali se nama desilo nešto što ne treba Srbiji da se desi. Mi smo 1998. potisnuli radikale i SDS na margine političkog života, ali su oni uz pomoć Miloševića uspeli da se vrate. Imali su pet godina učešća u vlasti i pokazali su se katastrofalnim. Da su radikali ostali na vlasti u RS, nje više ne bi bilo, u to sam siguran. Radikali su u RS pojam lošeg, zbog svoje demagogije i zbog stradanja koje smo svi zbog njih doživeli. Zato ih danas ovde gotovo nema. Prema tome, RS je izgubila vreme zbog njih, ali Srbija to ne treba da čini. Ne sme opet Srbija da proverava radikale na vlasti, jer ih je proverila 90-ih godina. I pokazalo se jako loše. Srbi nemaju vremena za još jedno razočaranje. Verujem u drugu Srbiju, a ne radikalsku.

Čujem da me radikali sada nešto napadaju, i to lično zato što javno govorim protiv njih. Postavljaju pitanje moje imovine. Znate, kada sam 1989. nabavio imovinu u Beogradu, tada Vučić i ostali nisu imali ništa, bili su podstanari. Zato je veliko pitanje otkud njima sve to, ako su tako veliki čistunci. Ali to nije važno. Politički gledano, ako Srbija izabere radikale potrošiće bespotrebno još nekoliko godina i daće priliku mnogima u svetu da ne moraju ništa da objašnjavaju već samo da kažu "pa to vam je onaj što je bio s Miloševićem". Radikali su zla kob srpskog naroda i zato sam trajno protiv njih.



Šta za RS znači pobeda Tadića, a šta pobeda Nikolića?

Republici Srpskoj je lakše da se brani ako je Tadić predsednik nego ako to bude Nikolić. Tadić je zajedno s Koštunicom bitno doprineo jačanju odnosa Srbije i RS na pravi način. Ti odnosi su danas najbolji otkad postoji RS, a to ne bi bilo moguće bez angažmana Tadića i Koštunice. Kada su radikali bili na vlasti u Srbiji s Miloševićem, za nas nije bilo nikakve vrste pomoći. Branili su Republiku Srpsku Krajinu u Hrvatskoj, pa je izgubljena. Sva sreća pa nas nisu dugo branili, inače bismo i mi propali. Uvek su nam nudili neku epsku, demagošku priču, od koje nema pomoći. Tadić i Koštunica su hrabro rekli "mi imamo pravo po Dejtonskom sporazumu da sarađujemo sa RS". I mi smo to pravo iskoristili kroz specijalne odnose. Zapad je to prvo sumnjičavo gledao, ali sada pristaje na to.



Koliko je štetna nesloga u vladajućoj koaliciji koja ima dva predsednička kandidata - Tadića i Ilića?


Nije moje da se bavim odnosima u toj koaliciji i da ocenjujem ko je u pravu, a ko ne. Ipak, mislim da bi bilo bolje da je vladajuća koalicija imala jednog kandidata na predsedničkim izborima. Očekujem da će Tadić ući u drugi krug izbora, pa bi bilo dobro da se vladajuće stranke tada okupe oko njega i da naprave dogovor. To bi bila jasna poruka Srbiji kuda treba da ide.

Srbiju u ovom trenutku muči problem Kosova. Kakvo rešenje očekujete?

Stav RS je da nećemo dati saglasnost u institucijama BiH da se prizna jednostrana nezavisnost Kosova. I to je stav koji kao političar mogu da kažem. Ali ovaj put želim da odem i dalje. Mislim da bi trebalo da se nađe rešenje, neka vrsta podele, u kojoj će sever Kosova u kome Srbi čine većinu ostati u Srbiji. Možda grubo zvuči, ali političkom sistemu Srbije ne trebaju Albanci. Kada bi se oni vratili u institucije Srbije, participirali bi sa 20-25 odsto u tim institucijama. To znači da bi oni morali da imaju predsednika Vlade, Skupštine ili neku drugu funkciju. To samo po sebi ne bi bio problem kada bi se oni integrisali u sistem Srbije. Ali svi dobro znamo da oni to ne žele, već bi samo slabili sistem i doprineli destabilizaciji zemlje. Jeste teško za političara u Srbiji da nudi Zapadu podelu Kosova.

Ali neko rešenje mora da se nađe. Pokušavam da budem pragmatičan jer, znate, Kosovo je već odavno na neki način nezavisno od Srbije. Njega su izgubili Milošević i radikali. Srbija mora što pre da se reši Kosova kao problema. Zato mislim da Srbija treba da kaže "do Ibra ostaje nama, za ostatak dajte nam najveće garancije za stanovništvo, dajte nam kredite i veću pomoć". Ovako Srbija može još 20 godina da se bori za Kosovo i da ono opet na kraju bude nezavisno.



Jesu li moguće paralele između Kosova i RS i koliko su ozbiljne pretnje referendumom u RS?

Ovde danas imamo atak na RS. Danas sarajevski politički krug čini sve da porazi i ponizi Srbe u BiH. Mi na to ne pristajemo, jer je nama važnija RS nego BiH, i to smo jasno rekli. BiH shvatamo kao zadatu državu od međunarodne zajednice. Možemo da budemo u BiH sve dotle dok nije ugrožena RS. Kada je ugrožena, onda ćemo dovesti u pitanje takvu državu. O tome se do pre godinu i po dana ovde uopšte nije smelo pričati. Danas to jasno kažemo. Dakle, referendum je moguć ukoliko bude ugrožena RS. To svakom treba da bude jasno. U tom smislu moguće su paralele s Kosovom.



Tokom 2006. srpska policija vas je obavestila da se sprema atentat na vas.

Kome ste se to zamerili i otkud da su pripadnici zemunskog klana učestvovali u tome?


Nisam naivan pa da ne znam da neki radikalni krugova Bošnjaka, pa i Srba, žele da me vide na neki drugi način, a ne samo živog. Đinđićeva smrt je pokazala na koji način te "patriote" mogu da deluju. Srbiji mora da bude jasno da je Šešelj pobegao u Hag jer je verovatno znao da će biti likvidiran Đinđić. Sada on drži Srbima neke moralne pridike. To je nepodnošljivo.

Zahvalan sam ministru Jočiću koji me je obavestio o tome da mi neke grupe spremaju atentat. Verovatno zato što ti banditi ne mogu više olako da prelaze granicu i prebacuju robu, jer sada funkcioniše država mnogo više nego kada su je vodili radikali i Milošević i kada su za svoje saradnike imali zemunski klan. Ipak, uveren sam da njihova moć slabi iz dana u dan.

Veliki partizanovac

Koliko je tačna priča da ste spajanjem s Igokeom spasli od finansijske propasti KK Partizan?

Tačno je da sam veliki partizanovac. Klub je imao problema i pokušao sam da svoj uticaj u nekim kompanijama iskoristim da se malo pomogne klubu, ali to nije dovoljno. Za Beograd i Srbiju je važno da postoji Partizan na evropskoj sceni. Razočaran sam što grad Beograd i Republika ne pomažu ni na koji način evropske nastupe klubova iz Srbije. Partizan ima deset puta manji budžet nego Panatinaikos, koji je prvak Evrope, a s kojim smo pre neko veče igrali na pola koša razlike. Veoma je teško igrati s ekipom u kojoj jedan igrač više vredi nego čitava ekipa Partizana. A kad tome dodate da vas ne podrži Grad, Vlada, onda je to zaista teško.

Privatno blizak i sa Koštunicom

S kim ste sa srpske političke scene privatno bliski?

To su svakako Tadić i Koštunica, s kojima sam se najviše družio u proteklo vreme. Zahvalan sam im što su učestvovali privatno u za mene važnim događajima, kao što je rođenje mog unuka, rođendani, slava. To ću negovati i u budućnosti. Družim se i s Dinkićem, dobar sam sa Veljom Ilićem, Šutanovcem i drugima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.