SVM uslovljava podršku Tadiću

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM uslovljava podršku Tadiću

Novi Sad -- Predsednički kandidat SVM Ištvan Pastor kaže da će u 2. krugu predsedničkih izbora podržati Borisa Tadića ako se dogovore o pitanjima o autonomiji Vojvodine.

Pastor je na predstavljanju svoje kandidature u Novom Sadu precizirao da sa Tadićem želi da postigne dogovor oko trajnog finansiranja Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i da želi garancije da Vojvodina ubuduće neće više biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ponižavajućem položaju, jer joj je za poslednje četiri godine Republika uskratila 62 milijarde dinara.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko ne postigne dogovor sa Tadićem, odgovorio je da bi to bio veliko korak unazad.

"Onda ćemo moći svi zajedno da plačemo, pošto nam se onda generalno ne piše dobro i to bi bio veliki korak unazad", rekao je Pastor.

On je ocenio da je dobro što su raspisani i prevremeni predsednički izbori, pored redovnih izbora na svim ostalim nivoima, jer će to značiti garanciju da će na svim nivoima u naredne četiri godine Srbija imati legitimne nosioce vlasti.

Pastor je rekao da bi SVM voleo da na izborima osvoji više od 100.000 glasova, što bi bio značajan skok u odnosu na 75.000, koliko je osvojio na prošlim izborima, i što bi njegovoj stranci garantovalo šest poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, 13 do 14 u Skupštini Vojvodine i jačanje partije u sedam do osam lokalnih samouprava u Vojvodini.

On je kazao da bi SVM voleo da nastavi saradnju sa DS-om i sa blokom oko te stranke i da se u okviru te saradnje postigne "novi kvalitet" u odnosima.

"Mi smo manjinska madjarska stranka koja neguje građanske i evropske vrednosti i koja je zbog svoje principijelnosti u proteklom periodu bila čak i kažnjena. Ja sam jedini vojvođanski predsednički kandidat i na to sam ponosan", istakao je Pastor.

Ocenio je da u narednom periodu u Srbiji mora da se progovori i o tabu temama, kao što su atlantske integracije, odnosno članstvo u NATO-u.

"Tabu teme se moraju otvoriti. Nema zemlje u srednjoj i u istocncoj Evropi koja, sem što je postala članica EU, nije postala i članica NATO-a, jer nema regionalne sigurnosti bez članstva u tom paktu", rekao je Pastor i ocenio da je srpska spoljna politika veoma često kontradiktorna u definisanju svojih prioriteta.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.