SRS: Ne povlačimo rezoluciju

Izvor: B92, 07.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Ne povlačimo rezoluciju

Tomislav Nikolić (FoNet)

Beograd, Kosovska Mitrovica -- Srpska radikalna stranka neće povući predlog skupštinske rezolucije o EU, saopštio Tomislav Nikolić.

Srpska radikalna stranka neće i ne može da prihvati savet predsednika Srbije Borisa Tadića da iz skupštinske procedure povuče predloženu rezoluciju o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije, poručio je lider radikala Tomislav Nikolić.

Istovremeno, ministar prosvete Zoran Lončar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je za Betu da za njegovu Demokratsku stranku Srbije nije više aktuelno pitanje referenduma o evropskoj integraciji Srbije s Kosovom ili bez njega.

Iako njihova rezolucija nije dobila saglasnost Vlade, radikali ne odustaju od svog teksta.

"SRS ne može i neće da prihvati savet izrečen blisko formi naređenja Borisa Tadića da povučemo rezoluciju Narodne skupštine o integritetu i suverenitetu Srbije zato što to ne možemo, ne zbog Srpske radikalne stranke, već građana, Srbije, Ustava i budućnosti", rekao je Nikolić.

I dok radikali i dalje zastupaju svoj predlog, DSS će, prema najavama ministra prosvete, odustati od referenduma o pristupanju evropskim integracijama koji su do juče sami predlagali.

"Demokratska stranka Srbije je, u skladu sa Ustavom, bila predložila da se u Skupštini, uz konsenzus svih parlamentarnih stranaka, raspiše referendum o jednom od najvažnijih pitanja u ovom trenutku. Pošto s druge strane ne postoji volja i da je došao jasan odgovor predsednika Republike, u ovom trenutku pitanje referenduma nije više toliko aktuelno", kazao je Zoran Lončar.

Kao i srpski, i kosovski lideri su podeljeni po pitanju rezolucije radikala. Oliver Ivanović je ocenio da bi njeno usvajanje značilo "sukobljavanje sa čitavom Evropom", dok su Marko Jakšić i Milan Ivanović pozvali poslanike da glasaju za taj predlog.

Jakšić i M. Ivanović za predlog rezolucije SRS-a

Predstavnici Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije i Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Marko Jakšić i Milan Ivanović pozvali su poslanike republičkog parlamenta da glasaju za Predlog rezolucije o zaštiti integriteta i suvereniteta Srbije, koji je predložila Srpska radikalna stranka.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je da telo na čijem je čelu apsolutno podržava Rezoluciju SRS-a o zaštiti integriteta i suvereniteta Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama, posebno sa Evropskom unijom.

Jakšić je, na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, ocenio da rezolucija koju su radikali predložili ne zatvara vrata ulasku naše zemlje u EU, ali šalje jasan signal da Srbija nema nameru da uđe u EU okrnjena.

"Nadamo se da će, uz pomoć nacionalnih snaga u Skupštini Srbije, parlament usvojiti deklaraciju SRS-a i da će očuvati integritet Republike i da će Skupština Srbije poslati poruku da naša zemlja ne želi u EU bez svog Kosmeta", rekao je on.

Jakšić je istakao da odluka Vlade Srbije, koja je većinom glasova dala negativno mišljenje o rezoluciji, na neki način otvara put stvaranju još jedne albanske države na Balkanu.

"Mig i saglasnost za stvaranje nezavisne države Kosovo dat je u kabinetu predsednika države Borisa Tadića. Nažalost, otprilike da je on napravio dogovor o ustupanju Kosmeta kao dela državne teritorije, i to je ono što je sramno i skaradno", rekao je on.

Predsednik SNV severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović je, takođe, podržao predloženu rezoluciju radikala, istakavši da se "već u dužem periodu vodi dvolična politika od strane dve stranke vladajuće koalicije".

To pokazuje, kazao je Ivanović, da su "predizborna obećanja zavaravanje naroda, te da se svi kapaciteti moraju upotrebiti u borbi za Kosovo i Metohiju".

"Ove sudbonosne, presudne odluke mogu se doneti samo ako se uspostavi odgovorna parlamentarna većina u Skupštini Srbije sa Demokratskom strankom Srbije, Srpskom radikalnom strankom, Socijalističkom partijom Srbije i Novom Srbijom", kazao je Ivanović.

To bi, prema Ivanovićevoj oceni, "bila garancija da će se Kosovo Metohija očuvati u sastavu Srbije".

O. Ivanović: Ne sukobljavati se sa EU

Predsednik kosovskog odbora Socijaldemokratske partije Oliver Ivanović ocenio je danas da bi usvajanje sporne deklaracije u srpskom parlamentu značilo "sukobljavanje sa čitavom Evropom".

Po njegovom mišljenju, ta deklaracija bi samo limitirala pristupanje Srbije Evropskoj uniji, što bi onemogućilo da se jednog dana otvori pitanje Kosova "na visokom nivou, na način na koji to međunarodna zajednica razume".

Ivanović je podržao aktivnosti ministra spoljnjih poslova Vuka Jeremića i naglasio da je "sada najvažnije ubediti svet da bi dalje priznavanje Kosova bilo veoma opasno".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.