SRBIJA POSLOVNI CENTAR ZAPADNOG BALKANA

Izvor: Kurir, 02.Jun.2010, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA POSLOVNI CENTAR ZAPADNOG BALKANA

ATINA - Predsednik Boris Tadić pozvao grčke kompanije da investiraju u srpsku privredu, ističući da je Srbija poslovni centar Zapadnog Balkana i da pruža najveće pogodnosti za strana ulaganja.

ATINA  - Predsednik Boris Tadić pozvao grčke kompanije da investiraju u srpsku privredu, ističući da je Srbija poslovni centar Zapadnog Balkana i da pruža najveće pogodnosti za strana ulaganja.

Zvaničnu posetu Grčkoj, predsednik Srbije Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nastavio je susretom sa grčkim privrednicima na zasedanju Grčko-srpskog poslovnog saveta, a u toku dana razgovaraće i sa premijerom Jorgosom Papandreuom.

"Srbija je dinamična, politički stabilna i ekonomski ambiciozna zemlja koja je spremna da se brzo integriše u EU - država koja će biti regionalni garant integrativnih procesa, bezbednosti i prosperiteta", izjavio je Tadić otvarajući u Atini sednicu Grčko-srpskog poslovnog saveta, prenosi RTS.

Predsednik Tadić je istakao da Srbija, kao političko, ekonomsko i ekspertsko središte regiona, ima izvanredne potencijale za održivi razvoj, ekonomski prosperitet i sve vidove poslovnih inovacija.

"Grčku i grčke kompanije doživljavamo kao strateškog ekonomskog partnera. Sa ukupnim investicijama od oko 2,2 milijarde evra, Grčka je jedan od vodećih investitora u Srbiji. Srbija vam i dalje nudi najbolje uslove za poslovanje u oblastima od značaja za grčke kompanije", rekao je Tadić.

Predstavljajući razvojne planove Srbije i buduće pogodnosti za strane investicije, Tadić je istakao da se u Srbiji u ovom trenutku grade najduži mostovi u Evropi, da je u toku proces gasifikacije i da će u najskorijoj budućnosti biti završena mreža savremenih autoputeva.

Takođe, Srbija, kao potpisnica CEFTA sporazuma i sporazuma o slobodnoj trgovini sa mnogim državama, prema Tadićevim rečima, nudi investitorima mogućnost plasmana na treća tržišta sa više desetina miliona stanovnika.

Osvrćući se na ekonomsku i finansijsku krizu koja je pogodila sve države regiona, Tadić je istakao da lek protiv izazova krize mora biti regionalna solidarnost i saradnja.

"Sadašnja ekonomska kriza je izazov sa kojim moramo da se nosimo zajedno, ali u isto vreme ona pruža mogućnost da u praksi dokažemo prednosti regionalne saradnje i međusobne povezanosti", poručio je Tadić.

"Verujemo da glavni preduslov za prevazilaženje krize razvoj ekonomske saradnje", rekao je Tadić.

Sednici Grčko-srpskog poslovnog saveta u Atini prisustvovali su predstavnici najznačajnijih poslovnih asocijacija i zvaničnici nekih od najvećih grčkih kompanija, kao i srpski minista trgovine Slobodan Milosavljević.

Prvog dana posete Grčkoj, predsednik Tadić sastao sa grčkim kolegom Karolosom Papuljasom. Predsedniku Tadiću uručena je u Atini Zlatna medalja grčkog parlamenta, za doprinos snaženju i produbljivanju prijateljskih odnosa dveju država.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.