SRB i HR za veću privrednu saradnju

Izvor: B92, Tanjug, 25.Nov.2010, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRB i HR za veću privrednu saradnju

Zagreb -- Predsednici Tadić i Josipović pozvali privrednike Hrvatske i Srbije na saradnju, uz obećanje da će raditi na sprečavanju diskriminacije.

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović otvorili su Biznis forum u Zagrebu.

Oni su pozvali privrednike iz dve zemlje na saradnju, uz obećanje da će raditi na sprečavanju diskriminacije hrvatskih i srpskih firmi na tržištima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije odnosno Hrvatske.

Hrvatska i Srbija treba da iskoriste zajedničke resurse, da imaju otvorene i konkurentne ekonomije kao i da iskoriste prednosti zajedničkog nastupa na svetskom tržištu, poručio je predsenik Srbije Boris Tadić hrvatskim i sprskim privrednicima.

Prema njegovim rečima, bratstvo i jedinstvo više ne postoje, ali su ostali zajednički interesi dve države.

"Srpski privrednici se žale da nemaju jednak tretman kao hrvatski privrednici u Srbiji. Ako je to tako ja očekujem da se klima promeni i da oni imaju jednak treman kao hrvatski privrednici u Srbiji”, rekao je Tadić.

"Drugo, mi moramo da sagledamo zajedničlke resurse. Ukoliko ih ne sagledamo nećemo iskoristiti šanse koje postoje i u poljiprivrednoj proizvodnji i u metalskom kompleksu”, poručio je on.

Tadić je rekao da postoje veliki kapaciteti u odbrambenoj industriji, a da saradnja može značajno napredovati u softverskoj industriji, u IT sektoru, te u građevinarstvu.

Predsednik Josipović je kao "prirodno područje" saradnje naveo poljoprivredu dodajući da je "Srbija s hrvatskog aspekta odlična baza za uvoz svežeg voća i povrća, a Hrvatska ima resurse koji su komplementarni onima u Srbiji".

Josipović je svoje obraćanje privrednicima počeo sledećim rečima: "Imam dobre vesti, nema više opstrukcije.”

"Ja vas molim da u svojim javnostima, među svojim ljudima, među svojim partnerima, s ponosom pokažete svako novo otvoreno radno mesto koje je proizašlo iz naše suradnje, da pokušate svaki dinar i svaku kunu koju ste uspešno zaradili, sarađujući s partnerima iz obe zemlje, i da vrlo jasno svi skupa kažemo da smo premali da bismo bili zatvoreni, da bismo bili autartični”, poručio je on.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, dok u Hrvatskoj radi desetak predstavništava srpskih firmi.

Međutim prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupna vrednost dosadašnjih hrvatskih ulaganja u Srbiju premašila je 424 miliona evra, dok ukupna direktna ulaganja iz Srbije u Hrvatsku iznose 5,4 miliona evra.

Rodoljub Drašković, direktor "Svislajona", jedne od retkih kompanija koja posluje u Hrvatskoj, rekao je za B92 da nije zadovoljan poslovnom klimom u Hrvatskoj i da predsednik Tadić i njegovi dobri odnosi sa Ivom Josipovićem neće uspeti da u mnogome promene sadašnju situaciju. O tome možte čitati na našoj stranici BIZ.

Dvojica predsednika, Boris Tadić i Ivo Josipović, ocenili su posle jučerašnjeg sastanka, da su Srbija i Hrvatska u poslednjih deset meseci rešile mnoga otvorena pitanja, kao i da je pitanje nestalih prioritet među onima koja još nisu rešena.

Jedno od pitanja koje još čeka na epilog su i tužba za genocid i kontratužba koje su dve zemlje podnele pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Pitanja koja su vezana za međusobne tužbe pred Međunarodnim sudom pravde su pitanja koja opterećuju naše odnose, ali sam takođe uveren da naš zajednički pristup dve komisije naših vlada, koje rade na svim ovim otvorenim pitanjima, jeste pokazao visok nivo efikasnosti i nastavićemo u tom duhu sva ova pitanja da rešavamo", rekao je Tadić u Zagrebu.

Da se treba ići drugim putem, putem saradnje, misli i Luka Bebić, predsednik hrvatskog Sabora.

"Mislim da mi trebamo ići nekim drugim putem, idemo putem suradnje, a šta će biti i u tom području otom - potom, to ćemo videti i biće u skladu sa opštim našim interesima razvoja dobrih odnosa. Da li će tužbe biti povučene, ja nisam u stanju sad o tome ništa da kažem", poručio je on.

Poseta Kordunu i Baniji

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović složili su se u Krnjku, kod Karlovaca, da je neophodno raditi na povratku izbeglih i, kako je rekao srpski predsednik, na razbijanju predrasuda, strahova i animoziteta, a uz uvažavanje različitosti.

Predsednik Tadić je rekao da su Srbija i Hrvatska ušle u "novu fazu" odnosa u želji da se poboljšaju perspektive Srba i Hrvata koji zajedno žive.

"Nedavno smo bili u jednom hrvatskom selu u Vojvodini, a danas smo ovde jer je naše opredeljenje da rešavamo sve probleme sa kojima se povratnici suočavaju", rekao je on.

On je ukazao i da je njegovo i opredeljenje njegovog hrvatskog kolege da olakšaju život izbeglicama i povratnicima tako što će sagledavati ekonomsku stranu, uključujući i radna mesta.

Predsednik Josipović je rekao da su ožiljci od ratova bolni, ali zajedničkim naporom učinićemo da suživot bude što bolji i perspektivniji.

"Na nama je da učinimo napor da ohrabrimo povratnike iako znamo da se neće svi vratiti, pogotovo ne svi mladi ljudi zato je potrebno stvoriti uslove, otvoriti radna mesta i omogućiti što kvalitetniji život", rekao je Josipović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.