Rudari Kolubare traže istinu o ubistvu sudije Simeunovića

Izvor: Press, 07.Okt.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari Kolubare traže istinu o ubistvu sudije Simeunovića

Sindikalna organizacija Rudarskog basena „Kolubara" zatražila je od državnih organa da pod hitno utvrde istinu o smrti sudije Nebojše Simeunovića, koji je pred petooktobarske promene 2000. godine odbio da potpiše Miloševićev nalog za hapšenje Nebojše Čovića, Borisa Tadića i pobunjenih rudara >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Predsednik Sindikalne organizacije „Kolubara" Miodrag Ranković, koji je bio na čelu Štrajkačkog odbora sindikata u oktobru 2000. godine, podseća da su tada samo zahvaljujući sudiji Simeunoviću sačuvani mnogi životi.
- Odbijanjem da stavi potpis na nalog za hapšenje optuženih od strane režima Slobodana Miloševića, sudija Nebojša Simeunović sačuvao je celu Srbiju i mnoge živote, ali je na kraju, nažalost, sam platio glavom - ističe Ranković.
Sindikat „Kolubare" apeluje da je krajnje vreme da se javnosti kaže istina i očekuje da se i predsednik Srbije Boris Tadić lično založi i pomogne da se napokon, posle deset godina, sazna istina.
Podsetimo, ceo tadašnji štrajkački odbor Kolubare, Boris Tadić i Nebojša Čović početkom oktobra 2000. optuženi su za sabotažu i rušenje državnog poretka, a tužilac je tražio njihovo hapšenje. Sudija Simeunović je, međutim, 3. oktobra 2000. godine odbio naređenje iz vrha vlasti da potpiše nalog za hapšenje. Otet je 7. novembra iste godine, a pronađen je mrtav 3. decembra! Njegova smrt najpre je označena kao samoubistvo, da bi kasnije bila preimenovana u „nestanak sudije Simeunovića", a 2006. je čitava istraga proglašena za državnu tajnu! Tokom istrage je utvrđeno da je sudija Simeunović ubijen ubrizgavanjem amonijaka u uši, ali ozbiljna istraga nikada nije pokrenuta.
Politički direktor G17 Plus Vladimir Ilić smatra da ovaj slučaj ima posebnu težinu, jer se radi o ubistvu predstavnika sudske vlasti.
- Jasno je da, ukoliko država ne uspe da sama sebe zaštiti, odnosno one koji je predstavljaju, još teže će zaštititi svoje građane - napominje Ilić.
Ministar policije i predsednik SPS-a Ivica Dačić kaže da je neophodno da se utvrdi šta se tačno desilo sa Simeunovićem.
- Istina mora da se sazna! Lično nisam odgovoran za to što do sada taj slučaj nije rešen, ali, evo, obećavam da ću narediti novu istragu i da će sve činjenice biti utvrđene - obećava Dačić.
Lider Nove Srbije Velimir Ilić insistira da se utvrdi i pozadina „slučaja Simeunović".
- Treba videti ko su inspiratori i naručioci tog zločina. O tom slučaju ne znam ništa konkretno, sem da je ceo slučaj bio tajna, ali arhivi moraju da se otvore - komentariše Ilić.
Potpredsednik SRS-a Aleksandar Martinović kaže da država mora da rasvetli sva ubistva koja do sada nisu rešena.
- Država treba da učini sve da se rasvetli to, ali i druga ubistva, bez obzira ko je žrtva ili eventualni izvršilac. Dok to ne uradimo, nećemo biti ozbiljna država - kaže Martinović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.