Rekonstrukcije vlade neće biti

Izvor: Politika, Fonet, 04.Dec.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcije vlade neće biti

Predsednik i pojedini ministri saglasni su da u vladi postoje oni koji loše rade, premijer misli da ne treba menjati „tim koji pobeđuje”

Nalaz Državne revizorske institucije (DRI) koji pokazuje da su u pojedinim ministarstvima sredstva nenamenski trošena izazvao je podeljena mišljenja u vrhu vladajuće koalicije. Za predsednika Srbije Borisa Tadića taj nalaz bio je povod za ocenu da pojedini ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne rade dobro svoj posao, sa čim su se saglasili prvi potpredsednik vlade i ministar policije Ivica Dačić i ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Premijer Mirko Cvetković je, prema izveštajima agencija, ocenio da je vlada u protekloj godini dobro radila svoj posao i da „tim koji pobeđuje ne treba menjati”. O izveštaju DRI „smo počeli da razgovaramo, da sagledamo sve činjenice”, dodao je on. Premijer smatra da je rekonstrukcija vlade večna tema koja „povremeno doživi neki vrhunac, onda se malo spusti, pa se ponovo postavlja pitanje rekonstrukcije vlade”.

Politički analitičari se slažu sa Cvetkovićevom ocenom i navode da u prilog tezi da nije realno očekivati da će doći do nekih kadrovskih izmena u njegovom kabinetu govori i činjenica što se ni sada kao ni ranije ne navode imena ministara koji loše obavljaju svoj posao već sve ostaje na uopštenoj oceni. Da među koalicionim partnerima nema raspoloženja za personalne promene govori i činjenica da čak i oni koji su saglasni sa predsednikovom ocenom nikako ne vide sebe u ulozi prozvanih. Naprotiv, kada govore o manjkavostima u radu „pojedinih” ministara misle na ministre iz drugih partija.

Kritika na ministarski račun, takođe, bez konkretnih prozivki, bilo je i prošle godine, ali sve se završilo samo na tome. Ni najavljeno ocenjivanje ministara nije realizovano. U aprilu ove godine Cvetkovićevom kabinetu je prvi put zapretilo ozbiljnije smanjenje iz čisto ekonomskih razloga jer je Vlada Srbije jedna od najglomaznijih u Evropi, a ekonomska kriza ozbiljno je uzdrmala i Srbiju. Ni to, međutim, nije bio dovoljan razlog da se „skreše” broj ministarstava jer stranke vladajućeg bloka nisu mogle da nađu zajednički jezik. Predsednik Tadić je tada ocenio da je za smanjenje broja ministarstava potrebno neko vreme i da on ubeđuje koalicione partnere kako je neophodno da se takav zahvat sprovede.

„Ovoga puta motiv za rekonstrukciju drugačiji je nego proletos jer bi se radilo o jednoj vrsti sankcije za ministre koji su nenamenski trošili novac. Vlada je suviše kompleksna i u novoj podeli resora trebalo bi da se zadovolje ’akcije’ koje ima svaka stranka. Rekonstrukcija nije nešto što je neizvodljivo, ali čini mi se da je malo verovatno”,

kaže Miodrag Radojević, iz Instituta za političke studije. On dodaje i da bi se rekonstrukcijom vlade opoziciji dao pravi šlagvort za kritiku u parlamentu.

Dejan Vuk Stanković saglasan je sa ocenom da se teško mogu očekivati neke konsekvence po ministre koji su prozvani u izveštaju revizora jer ni do sada niko od ministara nije pozivan na odgovornost zbog svog rada niti je smenjen sa funkcije. On očekuje da će, ukoliko do rekonstrukcije ipak dođe, prvo sve biti dogovoreno između lidera stranaka, a tek onda obelodanjeno.

„To bi bilo urađeno brzo i efikasno, pri čemu bi se primenio scenario dobrovoljnog odlaska, a ne nekog pompeznog smenjivanja. Scenario bi bio potpuno drugačiji od onoga koji se sada najavljuje”, smatra Stanković.

Prema njegovoj oceni, najava rekonstrukcije vlade je više pokušaj da se neutralizuje sveopšta loša socijalna situacija u zemlji. Vladajuća koalicija je, kako kaže, vrlo vešto oduzela opoziciji temu jer je ipak posao opozicije prozivanje ministara.

J. Cerovina

------------------------------------------------

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije

Premijer nije rekao na koga misli, a ne bih da čitam misli. Pravi odgovor na pitanje rekonstrukcije treba da da premijer i niko drugi, on je sastavljao vladu pa neka on kaže da li mu neko ne radi dobro, neka se izjasni. Mislim da neće doći do promene naših ministara, oni rade dobro.

------------------------------------------------

Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a

Mi ćemo o radu ministara razgovarati sa svojim koalicionim partnerima. Sve ono što je pomak u radu vlade na realizaciji proklamovanih ciljeva je nešto o čemu mora da postoji konsenzus. Svaki dogovor može da se postigne u kolegijalnoj atmosferi. Ukoliko se na nivou koalicije o tome bude raspravljalo spremni smo na razgovor i dogovor. Za sada ta tema nije bila na dnevnom redu.

[objavljeno: 05/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.