Redžepijeva izjava pretnja ratom

Izvor: B92, Tanjug, 09.Jul.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Redžepijeva izjava pretnja ratom"

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova otvorena pretnja ratom.

Da podsetimo, Redžepi je najavio da će kosovske vlasti na sever pokrajine poslati specijalne jedinice policije, radi navodnog uspostavljanja reda i mira.

Tadić je ukazao da će "privremene institucije na Kosovu biti jedine odgovorne za katastrofalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledice eventualnog sprovođenja ove pretnje".

Tadić je, takođe, napomenuo da ovakve "ratnohuškačke izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na severu Kosova".

Tadić smatra veoma važnim što je Euleks demantovao Redžepija da podržava ovakav plan.

Prema njegovoj oceni, takva je pozicija misije Euleks jedino moguća u obavljanju njene statusno neutralne funkcije u pokrajini, navodi se na kraju saopštenja Pres služba presednika Srbije.

Bogdanović o izjavi Redžepija

Ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da najava ministra policije Kosova, Bajrama Redžepija pokazuje ko stoji iza nasilnih događaja na severu srpske pokrajine.

"Njegova izjava, takođe, nedvosmisleno pokazuje, kome se žuri i ko bi da menja stanje na terenu u predvečerje donošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo da svako ko želi mirno i kompromisno rešenje, mora biti razočaran, ali da se istovremeno "i ozbiljno zabrine nad ovakvim najavama, koje predstavljaju očigledno zveckanje oružjem".

Bogdanović je podsetio na ono što je rečeno i na prošloj sednici Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija da će dalju odgovornost za tenzije, nemire i sve loše posledice snositi oni koji pribegnu jednostranim merama.

"Da bude jasno - tu mislim na Prištinu i one koji je na ovakve akte ohrabruju. Istovremeno, Euleks, kao statusno neutralna misija mora da se izjasni da li su Redžepijevi navodi o nekakvom sporazumu sa Euleksom, kojim se ovakva akcija omogućava, tačni. Ukoliko jesu, ova misija je prekršila svoj mandat i Srbija će prema tome morati da adekvatno reaguje" poručio je Bogdanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.