Reakcije na izbor Jeremića u GS UN

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na izbor Jeremića u GS UN

Beograd -- Brojni političari i političke partije čestitale su Vuku Jeremiću na izboru za predsedavajućeg u Generalnoj skupštini UN.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadic čestitao je Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg Generalne skupstine UN ocenjujući da je to velika pobeda Srbije i politike koju smo u prethodnim godinama vodili.

"Politika istrajnosti, borbe za nacionalne ciljeve uz jasno evropsko opredeljenje, dobila je svoju potvrdu dobijanjem kandidature >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za članstvo u EU. Izbor Jeremića u Generalnoj skupštini UN i činjenica da je u mandatu prethodne vlade Srbija dobila i predsedavanje OEBS-om je samo dokaz da smo nesumnjivo promenili sliku o Srbiji i njenu međunarodnu poziciju i postali respektabilna zemlja u međunarodnim forumima. Nova Vlada Srbije, kao i sve institucije, treba da nastave taj put i učinesve da Srbija još više podigne svoj ugled i izbori se za međunarodnu poziciju koja joj po svemu pripada", navodi se u saopštenju.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da izbor šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN predstavlja veliki diplomatski uspeh Srbije koji će, kako je kazao, verovatno naljutiti protivnike čvrste državne, nacionalne politike u zemlji i svetu.

Uz čestitku Jeremiću, Dačić je ukazao da izbor na tu "izuzetno važnu i odgovornu funkciju predstavlja veliki diplomatski uspeh za Srbiju", saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Taj uspeh će, verovatno, naljutiti protivnike čvrste državne, nacionalne politike u zemlji i svetu, a sigurno veoma obradovati sve one koji se zalažu za jaku, uticajnu i dostojanstvenu Srbiju, naveo je Dačić. Za Jeremića je danas na Ist riveru u Njujorku glasalo 99, dok je njegovog protivkandidata, litvanskog ambasadora u UN Dalijusa Čekulisa, podržalo 85 zemalja.

Borko Stefanović je prvi političar koji je zvanično reagova na izbor Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

Izbor šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN je priznanje za državu i ima izuzetno veliki značaj, ocenila je potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Djukić Dejanović.

"Prezadovoljna sam, bez obzira što je to protokolarna funkcija. To je veliko priznanje za državu i imaće izuzetno veliki značaj", navela je Dukić-Dejanović.

Ona je ocenila da izbor Jeremića za predsedavajućeg GS UN može samo popraviti ugled Srbije, istakavši da je to pokazatelj da Srbija očigledno jeste objektivno vrednovana kao zemlja koja ima i pojedince i institucije vredne pažnje.

Đukić Dejanović smatra da se, pre svega radi o odnosu prema Srbiji. "Uz svo uvažavanje Jeremića, on je mlad čovek i nije predugo imao priliku da bude u ličnoj poziciji afirmacije, ovo je odnos prema Srbiji", navela je potpredsednica SPS, uputivši čestitke šefu srpske diplomatije.

Izbor šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN je veliko priznanje Srbiji, ocenila je potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić.

"To je veliko priznanje i njemu lično i našoj zemlji", izjavila je Grubješićeva.

Nova Srbija je saopštila da je izbor Jeremića veliko priznanje Srbiji i da "Nova Srbija izražava veliko zadovoljstvo zbog tog čina".

"Smatramo da svi kapaciteti naše države, bez ozbira na poltičke razlike i stavove, moraju biti u funkciji jačanja ugleda naše zemlje na svim nivoima i da se nipošto ne smemo rukovoditi uskostranačkim interesima u afirmaciji ugleda naše države", navodi se u saopštenju NS.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izabran je za predsedavajućeg Generalne skupštine UN. Od 193 zemlje članice UN, za Jeremića je glasalo njih 99.

Jeremić je pobedio uprkos tome što je prethodnih meseci bilo neizvesno da li će dobiti dovoljno glasova kako zapadnih zemalja, tako i suseda.

Narodni poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić ocenio je, povodom izbora ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN, da je stvarni politički značaj te funkcije nesumnjivo mnogo manji od troška i vrednosti svih državnih resursa koje je Jeremić potrošio vodeći "tu svoju kampanju širom sveta".

"Nije dobro što je tom čudnom kandidaturom Srbija ponovo podelila i region i Evropu, tražeći u toj ulozi relativno častan izlaz za Jeremića iz domaće politike", rekao je Đurić agenciji Beta.

Đurić je kao "srećnu okolnost" naveo da strogi sistem UN i protokolarni karakter tog mesta značajno ograničavaju Jeremićevu slobodu nastupa, pa su manje šanse da on pravi tako veliku štetu kakvu je nanosio nacionalnim interesima Srbije kao šef diplomatije.

"S druge strane, budući entuzijazam Jeremića i način ponašanja na toj poziciji biće umnogome određen i sastavom i politikom sledeće Vlade Srbije", rekao je Đurić.

Ukoliko njena politika bude politika kontinuiteta, inaćenja i arogancije prema Evropi i zapadu, onda verujem da će Jeremić nastaviti da bude primer nediplomatskog ponašanja, stalnih konflikata i zablude o sopstvenom značaju u svetskim relacijama, dodao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REAKCIJE NA IZBOR JEREMIĆA Tadić: Velika pobeda Srbije! Vučić: Izboru doprinela i pobeda Nikolića u trci za predsednika

Izvor: Telegraf.rs, 08.Jun.2012

Politički vrh Srbije čestitao šefu diplomatije na izboru za predsedavajućeg Generalne skuptine UN, ocenjujući da je to velika pobeda Srbije, dok iz LDP-a stižu ocene da je značaj te funkcije manji od troškova kampanje u te svrhe

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.