Pupovac: Srbi ponovo imaju politički uticaj u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Srbi ponovo imaju politički uticaj u Hrvatskoj

BEOGRAD -

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da Srbi ponovo imaju politički uticaj u Hrvatskoj i da je uspeh to što se promenila opšta slika Srba u Hrvatskoj u prosečnoj svesti hrvatske javnosti.

On je za današnju "Politiku" za nedavnu prvu službenu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj i susretu sa predsednikom Ivom Josipovićem, rekao da su "prvi put sve stvari ili gotovo sve u hrvatsko-srpskim odnosima bile na stolu". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Pupovac je naveo da su to povratak izbeglica, granice, borba protiv organizovanog kriminala, saradnja u privredi i niz drugih pitanja.

"Različita su gledanja oko raznih pitanja, ali kao što je predsednik Tadić rekao u više navrata da čeka momenat kada će Hrvati i Srbi početi pisati zajednički udžbenik istorije, tako mi se čini da su od Vukovara i sada Zagreba, s politikom Josipovića, Tadića i Kosorove, oni počeli pisati taj novi udžbenik. Bez obzira na to što to nije i formalno udžbenik, ali to jesu nove stranice hrvatsko-srpskih odnosa i hrvatsko-srpske istorije u kojima s posetama postaje sve više simpatija, a sve manje animoziteta", rekao je Pupovac.

On je kazao da su Srbi u Hrvatskoj mnoge stvari uspeli da promene, posebno tamo gde su bili ne samo obespravljeni, nego se smatralo prirodnim da im se oduzimaju prava, da im je unapred već bilo suđeno da izgube posao, da ostanu bez kuće, bez stana, da ne mogu živeti u Hrvatskoj.

Pupovac je kazao da činjenica da Srbi više neće biti birani kao sve druge manjine, nego da će biti birani po opštem biračkom pravu i da im neće biti ograničen broj mandata koji će moći imati u Saboru - a biće im zagarantovano najmanje tri - vraća Srbe u status koji je politički drugačiji od onog kakav se formirao od 1992, posebno od 1997. i 2003. godine.

Prema njegovim rečima, koliko god da se unapredila finansijska politika prema područjima na kojima žive Srbi povratnici iz izbeglištva, "toliko nismo zadovoljni stepenom investicija i razvojnih planova na tim područjima, pitanje zapošljavanja Srba u javnim poslovima, državnoj upravi, pravosuđu".

"Koliko god da smo promenili stvari i osigurali zastupljenost i na opštinskom i na županijskom nivou, toliko istovremeno nismo uspeli još uvek da u povratničkim sredinama, na primer, imamo mešoviti sastav policije. Da, recimo, imamo zamenika komandira policije koji bi bio Srbin u Donjem Lapcu. To je problem u sprovođenju zakona", dodao je on.

"Zatim, vrlo važna stvar je zaustaviti proces asimilacije. Nismo sigurni koliko smo, uprkos našim naporima da afirmišemo sliku Srba u Hrvatskoj, uspeli u tome. A sigurno nismo uspeli dovoljno, tako da se ljudi ne bi plašili toga da budu Srbi u Hrvatskoj, i da ne beže od te činjenice, da se ne skrivaju time što se ne izjašnjavaju i time što se izjašnjavaju drugačije od onoga što stvarno jesu", istakao je Pupovac.

Prema njegovim rečima saradnja između HDZ-a i Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) čiji je potpredsednik i saborski zastupnik, predstavlja, zaista, veliki dobitak i veliki napredak u političkim odnosima i političkoj kulturi u Hrvatskoj i uopšte, u odnosima između Hrvata i Srba.

"Ja sam uveren da su se i HDZ i SDS S u toj saradnji, koliko god ona bila naporna, menjali i postajali drugačiji, a u nekim slučajevima i bolji. Istovremeno, SDS S i Srbi u Hrvatskoj dobijali su nove prilike i nove mogućnosti. A one znače i saradnju s drugim strankama. Još do pre nekog vremena drugi su se bojali sarađivati sa Srbima. Nakon ovog iskustva i nakon politike koju smo afirmisali, sasvim sigurno da više ne samo da neće biti problem većini da sarađuje sa Srbima, nego će mnogi hteti da sarađuju sa Srbima", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.