Proslava Hanuke uz najviše zvaničnike

Izvor: Studio B, 08.Dec.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Hanuke uz najviše zvaničnike

Povodom osmog dana Hanuke - Jevrejskog praznika svetlosti u beogradskoj sinagogi "Sukat Šalom" u Beogradu će biti održana ceremonija.

Kako je najavljeno, ceremoniji će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić, ministar vera Bogoljub Šijaković, poglavari svih verskih zajednica, ambasadori oko 20 zemalja, zvanice iz javnog i kulturnog života Beograda.

Hanuka je praznik svetlosti i traje osam >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dana i noći, a predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom grčko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem Četvrtim, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je bio oskrnavljen tokom grčko-asirijske okupacije Jerusalima.

Svojom pobedom Makabejci su izborili pravo da Jevreji ponovo praktikuju judaizam i na taj način spasili monoteizam u svetu, a istovremeno su ponovo uspostavili političku nezavisnost za jevrejski narod.

To znači da je Hanuka proslava jevrejskog nacionalnog preživljavanja i ponovne uspostave verskih sloboda kada se po paljenju svećica, svi članovi porodice, a često i pozvani gosti, okupljaju oko trpeze gde se uz jelo i igranje igara proslavlja praznik.

U znak sećanja na sva čuda koja su se desila, za Hanuku se koristi poseban osmokraki svećnjak, sa dopunskim devetim krakom za svećicu na sredini svećnjaka, poznatim pod imenom "Menora za Hanuku" ili "Hanukija", koji gori tokom svih osam dana i noći proslave praznika.

Paljenje svećica u svećnjaku predstavlja centralni čin celokupne proslave Hanuke.

Prve noći praznika pali se prva svećica, a svake naredne noći još po jedna dopunska svećica.

Plamen se raznosi posebnom svećicom koja se čuva na kraku na sredini svećnjaka i na taj način, poslednjeg dana praznika Hanuke gore svih osam svećica na Hanukiji, simbolizujući osam dana i noći neprekidnog gorenja ulja u Hramu po pobedi Makabejaca.

Paljenje svećica treba obavljati blizu prozora ili vrata, kako bi se svima oglasila čuda koja su se tada dogodila.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.