Priznanje Kosova ne dolazi u obzir

Izvor: B92, 16.Nov.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje Kosova ne dolazi u obzir

London -- Predsednik Srbije Boris Tadić je posle sastanka u Londonu sa premijerom Dejvidom Kameronom, uveren da će Britanija podržati EU kandidaturu Srbije 9. decembra.

"Verujem da će nas Britanija podržati, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na severu Kosova", izjavio je predsednik Tadić.

Tadić je dodao da dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali da se nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru.

Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije da je za sticanje statusa kandidata neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao:

"Svi mi imamo isti stav i o tome smo govorili na sastanku. Očekujemo da nadjemo rešenje za administrativne prelaze, nadamo se da je to moguće", rekao je Tadić.

On je podsetio da je unilateralna akcija kosovskih specijalnih snaga proizvela krizu na severu Kosova, a ta kriza je prizvela novi problem.

"Pokušavamo da pronadjemo rešenje. Išli smo aktivno sa našim predlozima", rekao je Tadić i dodao da se Srbija nada da će kroz to rešenje moći da bude obnovljen pregovarački proces sa Prištinom.

On je rekao da bi posle toga bilo moguće naći rešenja i za tehnički dijalog. Kako je naglasio, ta rešenja ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova.

"I o tome sam govorio sa Kameronom. Srbija je u tom smislu veoma iskrena i otvorena priznavanje Kosova ne dolazi u obzir", istakao je Tadić.

Ističući da je sa Kameronom razgovarao o istorijskim vezama dve države, Tadić je rekao da je posebno bilo reči o borbi porotiv terorizma, organizovanog kriminal i korupcije u Srbiji.

"Velika Britanija i njeni bezbednosni sistemi su bili od velike pomoći", rekao je Tadić.

Boris Tadić i Dejvid Kameron (Foto: Beta)

Tadić je ocenio da su trenutne okolnosti složene i da se ekonomska arhitektura sveta izmenila na kompleksan način

Prema njegovim rečima, danas nije moguće proceniti kako će svet izgledati sutra, ali je naglasio da je veoma važno "predviđati probleme, a ne upadati u njih, izbegavati zamke i ponašati se racionalno, a ne iracionalno kao u prošlosti".

On se na prijemu, koji je u njegovu čast priredio ambasador Srbije Dejan Popović, susreo sa velikim brojem srpskih studenata i predavača na britanskim univerzitetima, za koje je rekao da su svojevrsna "intelektualna izvidnica" koja treba da pomogne u definisanju pravca u kojem treba da se razmišlja.

Napominjući da je "učinio napor da se izmeni osnovni kod srpske politike kako nas problemi ne bi zaticali", Tadić je rekao da su mnoge zamke izbegnute.

"Da smo se ponašali kao devedesetih godina, bili bismo u mnogo većim problemima", rekao je Tadić.

"Srbija je danas ophrvana problemima, bez dovoljno investicija u bazičnim istraživanjima, koja treba da donesu bolji život i standard ljudima, a zemlju učine sigurnijom i mirnijom oazom. Srbija nema ni dovoljno tink-tenkova koji bi predviđali procese, zadešena je onim što je zadesilo i svet, ali je kudikamo sposobnija da se suoči sa izazovima nego što je to bilo pre", zaključio je Tadić.

Zvanični deo njegove posete počinje danas, kada će se sastati s britanskim premijerom Kameronom i s predsedavajućom Doma lordova Frensis de Suzom.

U čast predsednika Tadića šef britanske diplomatije Vilijem Hejg prirediće svečani ručak.

Zajedno s predsednikom Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine Sebastijenom Kouom, Tadić će obići Olimpijski park.

Na kraju posete održaće predavanje na Institutu za strateške studije. Ovo je prva poseta Tadića Ujedinjenom kraljevstvu od kako je šef države.

Velika Britanija je jedna od članica Evropske unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana i protivi se tome da posle prijema Hrvatske u EU nastupi pauza u procesu proširenja.

Jedna od potvrda te politike je i činjenica da je britanski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

U razgovoru na najvišem nivou u Londonu, pažnja bi trebalo, kako se očekuje, da bude posvećena i privrednoj saradnji i mogućnostima za nove britanske investicije.

Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiju, a da bi tih investicija bilo još više potrebno je, kako se ističe, unaprediti poslovnu klimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.