Premije proterale “kravicu”

Izvor: S media, 07.Nov.2010, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premije proterale “kravicu”

NESTAŠICU mleka na domaćem tržištu i predsednik države Boris Tadić, označio je u nedavnom obraćanju javnosti kao veliki trenutni problem u zemlji.

Kako je rekao, običan čovek se svakodnevno susreće sa praznim rafovima, i apsolutno je nedopustivo da nam se to dešava. On je istakao da će Vlada hitno preduzeti sve neophodne mere i mleka će biti dovoljno za svaku trpezu u Srbiji.

BEZ KOMENTARA
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
KOMISIJA za zaštitu konkurencije, u skladu sa poštovanjem nezavisnosti suda, neće komentarisati odluku Upravnog suda, niti sudske odluke, ali ističe poseban značaj koji bi ova presuda, kao prva takve vrste, trebalo da ima na ponašanje učesnika na tržištu. Presudom Upravnog suda je 4. novembra 2010. odbijena žalba Industrije mleka “Imlek” i Subotičke mlekare protiv rešenja Komisije za zaštitu konkurencije. Tim rešenjem, inače, utvrđena je zloupotreba dominantnog položaja na tržištu navedenih kompanija.

Vlada u međuvremenu, osim utvrđenog monopolskog položaja dve mlekare, koje posluju u sastavu “Dunav hrana grupe”, inače vlasništvo investicionog fonda “Salford”, ništa nije preduzela. Iako je manjak mleka na rafovima već četiri meseca, nije odobren uvoz sirovog mleka, niti su povećane premije proizvođačima, a bez državnih podsticaja iz meseca u mesec smanjuje se stočni fond.

Premije za mleko su početkom 2009. smanjene sa 4,5 na svega 1,5 dinara po litru. Sve to uslovilo je smanjenje stočnog fonda čak za trećinu. Prema poslednjim podacima, samo za godinu dana, na klanicama je završilo oko 80.000 grla krava.

Inače, u poslednje dve godine, najveće gubitke pretrpeli smo upravo u stočarstvu, koje je inače merilo razvoja agrara jedne zemlje. Naš agrarni budžet iznosi svega 2,75 odsto, što je nedovoljno za iole ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju.

ŠTRAJK PROIZVOĐAČA KONZORCIJUM proizvođača sirovog mleka zatražio je od velikih mlekara da povećaju otkupnu cenu mleka na 35 dinara po litru. U protivnom farmeri neće poštovati ugovore koje sa njima imaju već će mleko prodavati onoj mlekari koja bude nudila najvišu cenu.

O stanju u našem stočarstvu i mlekarskoj industriji tek u petak se raspravljalo na Odboru za poljoprivredu Skupštine na zahtev mlekara.

- Ministarstvo poljoprivrede Srbije očekuje da rebalansom budžeta za ovu godinu dobije dodatnih 1,2 milijarde dinara - rekao je Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Farmeri prete mlekarima

On je kazao da ne zna da li će Ministarstvo dobiti traženi iznos, ali da očekuje da će dodatnim novcem biti izjednačena preduzeća i poljoprivrednici prilikom dobijanja premija za mleko.

Inače, od dodatnog novca iz rebalansa budžeta povećaće se iznos subvencija po umatičenom grlu stoke sa sadašnjih 12.500 dinara, ali nije precizirao na koliko. Takođe, rečeno je da bi 200 miliona dinara trebalo da se iskoristi za podsticaj proširivanja osnovnog stada, što bi značilo da će za visokoproduktivna grla država refundirati 50 do 60 odsto uloženog novca za kupovinu stoke.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.