Predsedništvo bez konsenzusa o poseti Tadića

Izvor: S media, 09.Sep.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo bez konsenzusa o poseti Tadića

Članovi Predsedništva BiH nisu postigli konsenzus da se u dnevni red današnje sednice uvrsti tačka u vezi sa posetom predsednika Srbije Borisa Tadića Palama, gde je u utorak prisustvovao svečanosti otvaranja osnovne škole, koju su zajednički finansirale vlade Republike Srpske i Srbije.

Incijativu da se ova tačka uvrsti u dnevni red pokrenuo je bošnjački član Predsedništva Haris Silajdžić, a podržao ju je i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji je najavio da će se ova tačka kao obavezna uvrstiti u dnevni red naredne sednice Predsedništva BiH, saopšteno je iz Predsedništva.

Saopštenjem se oglasio i srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović, koji je izrazio žaljenje što je jedan koristan dogodjaj i dobronameran povod, kao što je jučerašnja ceremonija otvaranja škole na Palama ponovo iskorišćen za verbalni napad na RS i podgrejavanje neprimerene retorike prema susednoj državi, što nikako ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i putu BiH ka EU.

"Dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića na svečanost na Palama uredno je najavljen preko ambasade Srbije u BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH u skladu sa diplomatskom praksom, tako da ne može biti reči o kršenju suvereniteta i medjunaordnog subjektiviteta BiH", navedeno je u Radmanovićevom saopštenju.

Srpski član Predsedništva BiH je kazao da u otvaranju jedne osnovne škole neki vide "koordinirane poteze Srbije i RS entiteta koji znatno ugrožavaju mir stabilnost u regionu", umesto ono što stvarno jeste, novi školski objekat u kome će školu pohadjati preko 600 dece.

Krajnje je vreme da se prestanemo baviti izmišljenim pitanjima i svi zajedno okrenemo stvarnim problemima sa susednim državama i procesu evropskih integracija, kaže se u Radmanovićevom saopštenju.

Predsednik Srbije Tadić je i juče na Palama ponovio da Srbija vodi politku mira i stabilnosti u regionu i da poštuje teritorijalni integritet BiH i svaki dogovor koji u BiH postignu dva entiteta i tri naroda u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Silajdžić je juče najavio da će pokrenuti i pitanje ustavnosti naziva novosagradjene škole na Palama, koja se zove "Srbija".

On je i u današnjem saopštenju naveo da je "vidljivo da je Srbija svesno ignorisala sve uobičajne diplomatske procedure, čime je ozbiljno narušen suverenitet i medjunarodni subjektivitet BiH". Predsednik Srbije je rekao juče na Palama da je njegova poseta bila uredno najavljena organima BiH i da je on imao nameru da poseti i institucije BiH, ali za to nije bilo interesa u Sarajevu.

Silajdžić je naveo da su on i Komšić podržali odluku da se zbog načina organizacije i realizacije te posete uputi protestna nota Srbiji, ali je zbog nedostatka konsenzusa razmatranje te odluke po automatizmu koji nalaže Poslovnik Predsedništva BiH odgodjeno za narednu sednicu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.