Predizborna groznica u DS-u

Izvor: B92, 24.Sep.2012, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborna groznica u DS-u

Beograd -- Do izborne skupštine DS ostalo je 45 dana, a borbu za stranački tron zvanično su najavila bar tri kandidata - Boris Tadić, Branimir Kuzamnović i Zoran Živković.

Njima sad preostaje da sakupe dovoljno potpisa i ozvaniče kandidaturu za predsednika DS-a. Dragan Đilas, najozbiljniji protivkandidat Borisa Tadića, još nije zvanično izneo svoju kandidaturu za predsednika stranke, ali ga ozvaničeni kandidati već predstavljaju kao najopasnijeg rivala za šefa demokrata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Najavljena kao veoma oštra, kampanja se tek zahuktava, a u nju ulaze i pedsednik beogradske opštine Vračar Branimir Kuzmanović i bivši premijer Srbije Zoran Živković.

Boris Tadić je svoju kandidaturu najavio na sednici GO 8. septembra i od tada je u kampanji u intervjuima u štampi i na televizijama, dok se njegov i dalje aktuelni zamenik druži sa studentima na praksi u gradskim ustanovama i na pitanje o stranačkoj kandidaturi odgovara uvek isto.

“Pa znate da ne odgovaram na politička pitanja kad sam u funkciji gradonačelnika”, rekao je Dragan Đilas, zamenik predsednika DS-a.

Međutim, od potencijalnog sudara dva prva čoveka u stranci korist očekuju još neki kandidati. Jedan je već bio u samom vrhu - nekada zamenik Zorana Đinđića, Zoran Živković, danas smatra da mu konkurencija omogućava pobedu.

Što se tiče zamenika predsednika Đilasa, on je rekao da nikada neće da se kandiduje protiv Tadića tako da ja ne očekujem njegovu kandidaturu, a mislim da su i Kuzmanović i Tadić protivnici koji mogu da budu pobeđeni. Kuzmanović očigledno ima veće šanse jer ima čistiju biografiju iza sebe”, kaže Zoran Živković.

Ništa manje ambicije nema ni čovek koji predsedničko iskustvo već ima - i to u opštini Vračar.Branislav Kuzmanović već je uveliko aktivan na društvenim mrežama, gde pokušava da obezbedi podršku za svoju kandidaturu i tvrdi da nije trojanski konj u službi Tadića ili Đilasa.

Naravno da sam kandidat koji planira da oduzme glasove Borisu Tadiću i Draganu Đilasu inače se ne bih kandidovao. Smatram da ću oduzeti dovoljan broj glasova da se plasiram u drugi krug i pobedim u DS-u. Ja verujem da je Boris Tadić odgovorniji za rezultat na izborima, ali Dragan Đilas je sve vreme bio zamenik i smatram da oni imaju slične metode lobiranja u stranci, a ja sam spreman da ponudim nešto novo”, kaže on.

Potencijalni kandidati za lidera imaju i jasne programske ideje.

Kuzmanović smatra da odlučivanje u stranci ne može da ide odozgo nadole, dok Živković kaže da bi prva stvar trebalo da bude poništavanje deklaracije o pomirenju sa SPS-om i dodaje da DS mora iz korena da se promeni, odnosno da se vrati svojim korenima, izvornim principima.

Tehničke detalje izbora demokrate još ne znaju. Kako su nam rekli u Izvršnom odboru, gde će se održati skupština i kako će se glasati biće poznato tokom ove ili sledeće nedelje kada budu poznati članovi organizacionog odbora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đilas demantuje postojanje manifesta

Izvor: Akter, 25.Sep.2012, 15:57

Zamenik predsednika DS-a Dragan Đilas demantovao je postojanje "manifesta", koji je za njega navodno napisao bivši savetnik Borisa Tadića Goran Vesić

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.