Poslovni forum Srbije i Norveške

Izvor: RTS, 04.Maj.2010, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni forum Srbije i Norveške

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio Poslovni forum Srbije i Norveške. Tadić pozvao norveške kompanije da investiraju u Srbiju, jer postoji mogućnost bescarinskog izvoza na tržište od 800 miliona ljudi.

Drugog dana posete Norveškoj, predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je Poslovni forum Srbije i Norveške.

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je venac na spomenik jugoslovenskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partizanima na groblju Vestre Gravlund u Oslu.

Na teritoriji Norveške, u zatvorima i logorima za zatočenike iz raznih krajeva okupirane Evrope bilo je ukupno 4.113 građana bivše Jugoslavije, najvećim delom pripadnika partizanskog pokreta, koji su tokom Drugog svetskog rata internirani u Norvešku. Preživelo ih je svega 1.741.

Pored memorijalnog kompleksa Vestre Gravlund, i u Falstadu na teritoriji Kraljevine Norveške nalazi se petnaest lokaliteta koji nas podsećaju na stradanje ratnih zarobljenika srpskog porekla u periodu između 1941. i 1945.

Predsednik Srbije pozvao je u Oslu norveške kompanije da investiraju u Srbiju. Prema njegovim rečima, to omogućava izvoz na tržište od 800 miliona ljudi bez carinskih barijera, uz uslov da je 51 odsto proizvoda napravljeno u Srbiji.

"Norveški investitori su dobrodošli u prijateljsku Srbiju, kao i svi građani Norveške", rekao je Tadić na Poslovnom forumu Srbije i Norveške.

Srbija ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama sporazuma CEFTA, Rusijom, Belorusijom i Turskom, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, podsetio je Tadić.

Tadić je istakao da Srbija ima jasan plan razvoja u narednih deset godina i najavio velike investicije u oblasti infrastrukture, posebno na Koridoru 10.

Forum je prilika da se predstave privredni potencijali Srbije i uspostave kontakti sa poslovnim ljudima iz Norveške.

Podrška Osla neosporna

U državno-privrednoj delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Tadić, jesu i ministar trgovine Slobodan Milosavljević i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Posetu Norveškoj Tadić je završio razgovorom sa predsednikom norveškog parlamenta Dagom Andersenom.

Norveški premijer Jens Stoltenberg poručio je juče, posle sastanka sa Tadićem, da Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost u regionu i da Norveška podržava Srbiju na putu ka Evropi.

Osim što je Srbiji poručeno da može da računa na pomoć te skandinavske zemlje u približavanju EU, na pitanje ko će pre postati članica Unije, Srbija ili Norveška, norveški premijer rekao je da će to biti Srbija.

Iako se dve zemlje ne slažu o statusu Kosova i Metohije, predsednik Srbije zahvalio je Norveškoj na podršci našoj zemlji za članstvo u programu Partnerstvo za mir.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji, a predsednik Srbije je u toku jučerašnjeg dana posetio kompaniju Telenor, gde je razgovarao sa generalnim direktorom Jonom Fredrikom Baksasom i menadžmentom te kompanije. Telenor je najveći strani investitor u Srbiji.

Predsednik Srbije boravio je i na svečanom ručku u dvoru norveškog kralja Haralda V.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.